Elhunyt a fotós, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé

Kilencvennégy éves korában meghalt Lennart NilssonElképesztő makrófotók a megtermékenyítésről és a magzatról. svéd fotográfus, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé az 1960-as évek közepén. Lennart Nilsson szombaton hunyt el – közölte családja a TT svéd hírügynökséggel.

lennart-nilssonLennart Nilsson egy 2014-ben készült fotón (Forrás: Wikipedia/Frankie Fouganthin)

Nilsson fotói a magzatAz aprócska kéz, ami meghódította a világot és abortuszellenes jelképpé vált. fejlődéséről először 1965-ben jelentek meg az amerikai LIFE magazinban, amelynek címlapsztorija A születésAz aprócska kéz, ami meghódította a világot és abortuszellenes jelképpé vált. előtti élet drámája címmel mutatta be az embrióról és magzatról készült felvételeket. Ezek a képek voltak az első felvételek az anyaméhben fejlődő emberi embrióról.

18 -week-old fetus shown inside amniotic sac.  Placenta is seen at right, used on cover of LIFE 4-30-1965, w. logo & headline.

A képek hagyományos fényképezőgépek, makrolencsék, endoszkóp és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével készültek. Nilsson több százezres nagyítással közvetlenül az anyaméhben készítette felvételeit, amelyek fontos szerepet játszottak az emberi életA hosszú élet kevésbé írható a gének számlájára, mint azt eddig vélték. kezdetéről és az abortuszról zajló korabeli vitákban.

magzat

A képek annyira ikonikussá váltak, hogy beválasztották a NASAMegkezdte a Plutóról gyűjtött adatok tömeges továbbítását a New Horizons űrszonda. Voyager21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. 1 és Voyager 2 űrszondái által a világűrbe vitt tárgyak közé. A felvételekről később Gyermek születik címmel könyv is megjelent, amely a mai napig a legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. példányszámban elkelt fotóskönyv a világon.

magzat-2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!