Elhunyt a fotós, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé

Kilencvennégy éves korában meghalt Lennart NilssonElképesztő makrófotók a megtermékenyítésről és a magzatról. svéd fotográfus, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé az 1960-as évek közepén. Lennart Nilsson szombaton hunyt el – közölte családja a TT svéd hírügynökséggel.

lennart-nilssonLennart Nilsson egy 2014-ben készült fotón (Forrás: Wikipedia/Frankie Fouganthin)

Nilsson fotói a magzatAz aprócska kéz, ami meghódította a világot és abortuszellenes jelképpé vált. fejlődéséről először 1965-ben jelentek meg az amerikai LIFE magazinban, amelynek címlapsztorija A születésAz aprócska kéz, ami meghódította a világot és abortuszellenes jelképpé vált. előtti élet drámája címmel mutatta be az embrióról és magzatról készült felvételeket. Ezek a képek voltak az első felvételek az anyaméhben fejlődő emberi embrióról.

18 -week-old fetus shown inside amniotic sac.  Placenta is seen at right, used on cover of LIFE 4-30-1965, w. logo & headline.

A képek hagyományos fényképezőgépek, makrolencsék, endoszkóp és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével készültek. Nilsson több százezres nagyítással közvetlenül az anyaméhben készítette felvételeit, amelyek fontos szerepet játszottak az emberi élet kezdetéről és az abortuszról zajló korabeli vitákban.

magzat

A képek annyira ikonikussá váltak, hogy beválasztották a NASASzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. Voyager21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. 1 és Voyager 2 űrszondái által a világűrbe vitt tárgyak közé. A felvételekről később Gyermek születik címmel könyv is megjelent, amely a mai napig a legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. példányszámban elkelt fotóskönyv a világon.

magzat-2


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!