Élesebb és részletesebb fotót készítettek a Teremtés oszlopairól

Az eddig ismertnél sokkal nagyobb felbontású fotót küldött az idén áprilisban 25. évfordulóját ünneplő HubbleNem értik, hogyan lehet ekkora egy fekete lyuk. űrteleszkóp a Teremtés oszlopaiMár csak 3 millió éve maradt a Teremtés oszlopainak. ról – jelentette be a NASAA nap képe - Kármán-örvénysor a Csendes-óceánon. . Az ikonikus oszlopokat már 1995-ben lefényképezte a Hubble, de most új, sokkal szebb, élesebb és részletesebb fényképeket készített nagyobb látószögből.

teremtes-oszlopai

Balra a 25 évvel ezelőtti kép, jobbra a mostani fotó (Fotó: NASA)

A Teremtés oszlopai (Pillars of Creation) néven ismert fényképA nap képe - a gyönyörű sarki fény az űrből nézve. a 6500 fényévnyire, a Kígyó-csillagképben lévő Sas-ködMár csak 3 millió éve maradt a Teremtés oszlopainak. egyik részletéről készült. Az eredeti képet 1995. április elsején Jeff Hester és Paul Scowen, az Arizonai Állami Egyetem csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. ászai készítették a Hubble űrteleszkóppal, ami három hatalmas, gázokból és porból álló oszlopot ábrázol.

termetes

Fotó: NASA

2012-ben elterjedt a hír, hogy az oszlopokat már hatezer éve megsemmisítette egy szupernóvaEgy amatőr csillagásznak sikerült az, amiről a profik is csupán álmodoznak. (nagyméretű, az élete végén felrobbanó csillag), de a kutatócsoport, akik publikálták ezt a tanulmányt később módosították az álláspontjukat. A képződmények valóban pusztulnak részben a robbanásElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. hatására, részben mert új csillagokA gyönyörű éjjeli égbolt Bret Webster fotóin . születnek az anyagából – a csillagködöknél ez a természetes folyamat –, de szerintük szupernóva lökéshulláma nem törölte el a Teremtés oszlopait.

termetes-oszlopai

Infravörös felvételen az oszlopokban születő csillagok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!