Élesebb és részletesebb fotót készítettek a Teremtés oszlopairól

Az eddig ismertnél sokkal nagyobb felbontású fotót küldött az idén áprilisban 25. évfordulóját ünneplő HubbleNem értik, hogyan lehet ekkora egy fekete lyuk. űrteleszkóp a Teremtés oszlopaiMár csak 3 millió éve maradt a Teremtés oszlopainak. ról – jelentette be a NASAÜzenetet küld a NASA a 40 éve útnak indított Voyager-1 űrszondának. . Az ikonikus oszlopokat már 1995-ben lefényképezte a Hubble, de most új, sokkal szebb, élesebb és részletesebb fényképeket készített nagyobb látószögből.

teremtes-oszlopai

Balra a 25 évvel ezelőtti kép, jobbra a mostani fotó (Fotó: NASA)

A Teremtés oszlopai (Pillars of Creation) néven ismert fényképA nap képe - a gyönyörű sarki fény az űrből nézve. a 6500 fényévnyire, a Kígyó-csillagképben lévő Sas-ködMár csak 3 millió éve maradt a Teremtés oszlopainak. egyik részletéről készült. Az eredeti képet 1995. április elsején Jeff Hester és Paul Scowen, az Arizonai Állami Egyetem csillagMegdöbbentő videó a bolygók és csillagok méreteiről. ászai készítették a Hubble űrteleszkóppal, ami három hatalmas, gázokból és porból álló oszlopot ábrázol.

termetes

Fotó: NASA

2012-ben elterjedt a hír, hogy az oszlopokat már hatezer éve megsemmisítette egy szupernóvaEgy amatőr csillagásznak sikerült az, amiről a profik is csupán álmodoznak. (nagyméretű, az élete végén felrobbanó csillag), de a kutatócsoport, akik publikálták ezt a tanulmányt később módosították az álláspontjukat. A képződmények valóban pusztulnak részben a robbanásElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. hatására, részben mert új csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. születnek az anyagából – a csillagködöknél ez a természetes folyamat –, de szerintük szupernóva lökéshulláma nem törölte el a Teremtés oszlopait.

termetes-oszlopai

Infravörös felvételen az oszlopokban születő csillagok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!