Egyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás

Egyszerre lesz szuperholdA nap képe - Holdfelkelte. , kék holdNéhány millió éven belül széthullhat a Mars holdja. és teljes holdfogyatkozás30 év után szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás várható szeptember végén. szerdán. Igen ritkaKülönleges égi tünemény - kilenc órán át volt látható egy szivárvány Tajvanon. , hogy a kék hold, vagyis egy naptári hónapon belül a második teliholdA nap képe - kilátás szuperhold idején. egybeesik a holdfogyatkozással, valamint azzal, hogy pályájának földközeli pontjához ér az égitest.

Forrás: NASA/Bill Ingalls

Ilyen utoljára 1982. december 30-án volt – mondta Noah Petro, az amerikai űrkutatási hivatal (NASAKék ég és vízjég is van a Plútón. ) washingtoni Goddard-űrközpontjának tudósa. Szerda délután, magyar idő szerint 14.27-kor lesz a legteljesebb a telihold.

Forrás: Wikimedia Commons/Biswarup Ganguly

A kék hold két és fél évente rendszeresen előfordul, az idén január elsején volt a havi első holdtölteA nap képe - Holdfelkelte. , szerdán újabbat láthatunk. A szerdai kék hold egyben szuperhold is lesz, az égitest ekkor ér ugyanis a perigeumra, vagyis pályája földközeli pontjára. A szuperhold nagyjából 14 százalékkal fényesebb a szokásosnál – tette hozzá a NASA szakembere.

Forrás: Wikimedia Commons/Betty Wills (Atsme)

Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold elhalad bolygóNéhány millió éven belül széthullhat a Mars holdja. nk árnyékában, ez több órán át, 12.48-Intenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l 14.29-ig fog tartani a NASA csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászai szerint. A teljes holdfogyatkozás30 év után szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás várható szeptember végén. az Egyesült ÁllamokMagyarországról is követhető a teljes napfogyatkozás. és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, AusztráliaDollármilliárdokat ér a Nagy-korallzátony. és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető.Az eseményt vérholdnak is nevezik, mert ilyenkor az égitestet vérvörös színben mutatja a földi légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ön áthaladó fény.

Petro elmondta, hogy a holdfogyatkozás a Hawaiin kutató csillagászoknak remek alkalom arra, hogy megfigyeljék, mi megy végbe az égitest felszínén, amikor a napfény 100 Celsius-fokos hőségéből hirtelen a sötétség –153 fokos hidegébe ér.

NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!