Egy zsákszerű tengeri lény lehetett az ember legkorábbi ismert őse

Egy nemzetközi kutatócsoport Kínában talált kövületekben azonosította egy kicsiny tengeri lényFurcsa világító lény jelent meg egy kikötőben. maradványait, amelyről feltételezik, hogy az emberek legkorábbi ismert prehisztorikus őse lehetett, a zsákszerű élőlény mintegy 540 millió éve élt. A Nature című tudományos folyóiratban hétfőn közzétett tanulmányukban saccorhytusnak nevezték el az új fajt zsákhoz (latinul saccus) hasonló jellegzetességei – elliptikus formájú teste és nagy szája – miatt. A szakemberek szerint a lény a legprimitívebb példája az úgynevezett újszájúaknak, ebbe a széles biológiai kategóriába tartoznak például a gerincesek is.

Ha a tanulmány következtetései helyesek, a saccorhytus számos faj közös őse volt, és ő jelenti a legkorábbi lépést azon az evolúcióA váll és a csípő fájdalma "az evolúció hibája". s ösvényen, amely elvezett az emberekhez több százmillió évvel később – olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján.

kovulet-3Forrás: University of CambridgeEgy hét alatt kétmillióan voltak kíváncsiak Stephen Hawking doktori értekezésére. /Simon Conway Morris/Jian Han

A saccorhytus körülbelül egy milliméter nagyságú lehetett, és a tengerfenéken a homokszemcsék között élhetett. Jellegzetességei látványosan megőrződtek egy kövületben. A felfedezésA Curiosity bizonyítékot talált, hogy létezhetett élet a Marson. egyik érdekessége, hogy a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy az állatnak volt végbélnyílása. A tanulmány készítésében az angliai Cambridge-i EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. mellett részt vettek az amerikai Northwest Egyetem, a kínai Hsziáni Egyetem tudósai, valamint más kínai és német szakemberek.

“Úgy gondoljuk, hogy ez a korai újszájú a legkülönbözőbb fajok, köztük az ember primitív kezdetét jelentheti. Puszta szemmel az általunk tanulmányozott kövületek kicsiny fekete magoknak látszanak, de mikroszkóppal vizsgálva a részleteket, leesik az állunk. Minden újszájúnak egy közös őse van, és úgy gondoljuk, hogy itt erről van szó” -magyarázta Simon Conway Morris, a Cambridge-i Egyetem evolúciós paleobiológia professzora. Degan Shu, a Nothwest Egyetem munkatársa hozzátette: kutatócsoportjuk “a múltban tett néhány fontos felfedezést, köztük volt a legősibb hal és más korai újszájúak. A saccorhytus felfedezésével kiválóan betekinthetünk egy olyan csoport fejlődésének első szakaszaiba, amely elvezetett a halakhoz, majd később az emberhez.” A legtöbb korai újszájú csoport mintegy 510-520 millió éve élt, amikor már elkezdtek diverzifikálódni nemcsak gerincesekké, hanem előgerinchúrosokká, félgerinchúrosokká, tüskésbőrűvé (mint a tengeri csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. , tengeri sün). A sokféleség ezen szintje miatt nagyobb bonyolult volt meghatározni, milyen lehetett egy korábbi közös ős.

kovulet-2Forrás: Jian Han

A saccorhytus microfosszíliáit a közép-kínai Sanszi tartományában találták meg, és időrendben korábbi minden ismert újszájúnál. A kövületet izolálták a körülette lévő kőzetekből, mikroszkóppal és CT-vel tanulmányozták, és a tudósok felrajzolták, milyen lehetett ez a kicsiny tengeri lény. “Hatalmas mennyiségű – mintegy három tonnányi – mészkövet kellett megmunkálni, hogy a fosszíliákat kinyerjük” – mondta Jan Han, a NorthWest Egyetem munkatársa.

A tanulmány szerint a saccorhytus teste kétoldalúan szimmetrikus volt – ezt a jellegzetességet örökölték leszármazottai, köztük az ember -, és vékony viszonylag hajlékony bőr borította. Ez azt jelzi, hogy volt neki valamiféle izomzata, amiből a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy összehúzódásra képes mozgást végzett és ide-oda tekeredve haladt. A legszembetűnőbb jellegzetessége azonban az, hogy igen primitív módon táplálkozott, és megvolt ürülék ürítése nélkül, nem volt végbélnyílása. Kicsiny kúp alakú képződmények voltak testén, ami lehetővé tette, hogy az által lenyelt víz távozzon. Ezek a képződmények lehettek a halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. kopoltyúinak evolúciós előfutárai. “Ha erről van szó, akkor az ürülék egyszerűen a száján távozott, ami a mi szempontunkból nem rokonszenves – fogalmazott Conway Morris.

University of Cambridge, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!