Egy tollas dinoszaurusz százmillió éve borostyánba kövült maradványira bukkantak

Egy tollas dinoszauruszKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. csaknem százmillió éve borostyánba kövült farkára bukkantak kutatók Mianmarban. A fiatal állat farka valószínűleg egy fa gyantájába ragadt, ami halálos csapdát jelentett az apró méretű dinoszaurusznak. Az ő szerencsétlensége árán azonban a kutatók nem mindennapi betekintést nyerhettek a kréta földtani korban élt tollas dinoszauruszokÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. világába.

dino-7Forrás: R.C. McKellar, Royal Saskatchewan Museum

A kutatók közlése szerint a különlegesKülönös állat surrant be egy idős amerikai nő házába. leletet rejtő borostyánt, azaz megkövült gyantadarabot egy kínai kutató vette észre Mianmarban, Myitkyina város piacán tavaly. A borostyán egy dinoszaurusz 36 milliméternyi farkát rejtette csonttal, hússal, bőrrel és tollal együtt. Maga az állat sem volt nagyobb 15 centiméternél. “Ez az első ilyen leletA valaha élt legnagyobb krokodil koponyáját találták meg Tunéziában. , nagyon izgatott vagyok” – mondta Ryan McKellar paleontológus, a kanadai Királyi Saskatchewan MúzeumKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. munkatársa, a Current Biology című tudományos lapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

dino-2Forrás: R.C. McKellar, Royal Saskatchewan Museum

A kutatók szerint a farok egy Maniraptorához (“kezes rablók”), a kétlábú, madárszerű dinoszauruszok egy egyedéhez tartozott, azon ritkaA borneói törpeelefántok. dinoszauruszcsoportok egyikéhez, melyeknek testét toll borította. A madarak2 millió költöző madarat öltek meg az orvvadászok Cipruson. , melyek 150 millió éve, a jura korban jelentek meg, az apró, tollas dinoszauruszokból fejlődtek ki.

dino-3Forrás: R.C. McKellar, Royal Saskatchewan Museum

McKellar szerint a dinoszaurusz életének végét jelentette, hogy a farka beleragadt a gyantába.”Nem hullajthatták el a farkukat úgy, mint a gyíkok” – tette hozzá. A farok mikroszkópos és szkenneléses vizsgálatával megállapították, hogy felső felülete mogyoróbarna, alsó része halvány vagy fehér, ami a rejtőzködő mintázatra vall. “Látunk olyan tollakat, amelyek még mindig a farokhoz kapcsolódnak, látjuk, hogyan illeszkednek hozzá, megnézhetjük a formájukat mikrométernyi pontosságig, még a tollakban lévő pigmenteket is” – mondta McKellar.

dino-1

A farok nyolc csigolyából, puha szövetből és tökéletes állapotban, három dimenzióban megőrződött tollakból áll. Anatómiája alapján a szakértők kizárhatták annak lehetőségét, hogy madárA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. é lehetett, mert a farok viszonylag hosszú és rugalmas volt és hiányzott róla a madarakra jellemző, a csigolyák összenövésével keletkezett csontos képződmény (pygostyle), amely a madarak farktollainak megtartását segítette. A felfedezésA valaha élt legnagyobb krokodil koponyáját találták meg Tunéziában. a tollak evolúcióA teknősök páncéljának evolúciójához nyújt magyarázatot egy hatalmas ősi lelet. ja szempontjából is érdekes. A borostyánba szorult tollak jóval primitívebbek, mint a madártollak, hiányzik belőlük a központi szár.

dino-8

Forrás: R.C. McKellar, Royal Saskatchewan Museum

A borostyán régóta tesz jó szolgálatot a kutatóknak. Számtalan teremtményt találtak már meg a régmúltTorokszorító karácsonyi reklámot készített a Sainsbury's. idők gyantájába zárva, köztük rovarokat, gyíkokat, kétéltűeket, emlősöket, madarakat, valamint növényeket és virágokat is.

MTI, Royal Saskatchewan Museum


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!