Egy óriás ámbráscet ötmillió éves fogára bukkantak egy ausztrál strandon

Egy óriás ámbráscet ötmillió éves fog232 fogát húzták ki egy indiai fiúnak. ára bukkantak egy ausztrál strandon, ez az első leletAz eddigi legnagyobb tengeri sárkány maradványait fedezték fel. , amely az ősi faj Amerikán kívüli jelenlétéről tanúskodik. A 30 centiméter hosszú fogat februárban találta a MelbourneEgy épület, aminek "arca" van. közeli Beaumaris-öbölben egy fosszíliavadász, aki gyermekkora óta kutatja a régiót. A Beaumaris-öböl térsége a világ egyik legjelentősebb őskövület-feltáró helye. A férfi a páratlan leletet a melbourne-i Viktória Múzeumnak adományozta.

balnafogForrás: Museum Victoria

Az óriás ámbráscet 18 méter hosszú és 40 tonna súlyú lehetett, a Peruban élt Livyatan melvillei fajjal szoros rokoni kapcsolatban álló faj képviselője volt. Mindeddig csupán Észak-és Dél-AmerikaLélegzetelállító videó készült a teljes napfogyatkozásról. partjainál találtak óriásámbráscet-fosszíliát. Ez az első nyom jelenlétére Amerikán kívül – mondta Erich Fitzgerald paleontológus.

balnafog-2Az ősbálna és egy T-RexRendkívül jó állapotban megmaradt T. rex fosszíliára bukkantak Amerikában. foga egymáshoz viszonyítva (Forrás: Museum Victoria)

A fog a pliocén földtörténeti korból való és jóval nagyobb, mint a modern ámbrásceteké. A halakkal, rákokkal táplálkozó leszármazottaival ellentétben a fog az ősbálna félelmetes ragadozó mivoltáról tanúskodik, más bálnákra is vadászhatott – magyarázta Fitzgerald. A paleontológus szerint a fog nem teljes, hiányzik a koronacsúcs és gyökerének egy része. Egy még nem teljesen kifejlett egyedé volt. Ha az ámbráscet tovább élt volna, foga még nagyobb lett volna.

balnaForrás: Museum Victoria

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!