Egy különleges szépségű ló, az Akhal-teke

A különleges Akhal-teke Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb Koda, a legkisebb miniló. fajtája. További elterjedt és ismert elnevezései: Akhal-tekini és Ahal-teke. Magyarországon inkább Ahal néven ismerik. Ez az érdekes kinézetű ló állíRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. lag egyenes leszármazottja az egykori türk lónak, története közel 3000 éves múltra tekint vissza. A hajdani lovashadak lóállományának zömét ez a képezte. A kínaiak egész hadjáratokat indítottak sikertelenül a “mennyei” lovakként emlegetett állatok megszerzéséért.

Akhal teke

Akhal teke

Az Akhal-tekini általában erős akaratú és élénk ló. Jellemzői karcsú test, a kicsi fej, a hosszú, egyenes orrhát, a kifejező szemAz állatok különböző látásmódjai az ember látásával összehasonlítva [Videó]. , a széles érzékeny orrlyuk és a hosszú fül, a farok alacsonyan tűzött. A lábai hosszúak és izmosak, a sörénye pedig ritkaRitkán látott fotók. . Bőre és szőre alkalmazkodott a sivatagi meleghez, így vékony bőr és finom szőr jellemzi. Tipikus nomád3000 éves a világ legrégibb nadrágja. ló, elképesztő kitartás jellemzi. Marmagassága 145–157 cm között van. Különleges aranysárga színéről ismert, de a szürke is jellemző színe, a pej kevésbé elterjedt.

Akhal teke

Akhal teke

Akhal teke

A zord ázsiai körülmények között kivételes teljesítőképessége alakult ki. Kifejezetten versenyzésre alkalmas, hosszú élettartamú ló, akár 300 kilométert is képes megtenni 24 óra alatt. Több olimpiai aranyElőkerültek az arany csontvázak. érmes díjló is volt már a fajtában.

Akhal teke

Akhal teke

Akhal teke

Akhal teke

Akhal teke

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!