Egy kis szigetország beperelte a világ atomhatalmait

Kezdetét vette a hágai Nemzetközi BíróVáratlan találkozás - bírónő és vádlott középiskolai osztálytársak voltak. ságon (ICJ) az a per, amelyet a csendes-óceáni Marshall-szigetekTöbb mint egy évig hánykódott a tengeren egy mexikói férfi. indított a világ három atomhatalma ellen a nukleáris leszereléssel kapcsolatban vállalt nemzetközi kötelezettségeik be nem tartása miatt.

Marshall-szigetek

A csendes-óceáni szigetország mind a 9 atomfegyverrel bevallottan vagy gyaníthatóan rendelkező állam ellen keresetet nyújtott be, ám az Egyesült Államok, FranciaországRejtélyes építményeket hozott létre a neandervölgyi ember. , OroszországHatalmas lyuk keletkezett egy orosz faluban. , KínaLuxuslakásokat épít szülőfaluja lakói számára egy kínai milliárdos. , Izrael és Észak-Korea elutasította, hogy részt vegyen az eljárásában. Az előzetes meghallgatások így most arra összpontosítanak, hogy a hágai testület elfogadhatja-e az India232 fogát húzták ki egy indiai fiúnak. , PakisztánŐrizetbe vettek egy galambot Indiában. és Nagy-BritanniaIndia visszaköveteli a brit koronaékszerek egyik ékkövét, a híres Koh-i-Noor-gyémántot. ellen benyújtott kereseteket, amelyekben a parányi szigetország a világ atomfegyverkészletének felszámolását célzó tárgyalások újrakezdését sürgeti az alperesektől. Hetekbe vagy akár hónapokba is telhet, mire kiderül, folytatódhat-e a per, amely egyébként India jogi képviselőinek előzetes meghallgatásával vette kezdetét.

tengerpart

“Szégyen, hogy a másik hat nukleáris hatalom úgy döntött, hogy nekik nem szükséges reagálni” – mondta Phon van den Biesen, a szigetország egyik jogi képviselője. A Marshall-szigetek egyik minisztere, Tony deBrum elmondta, hogy 9 éves kisfiúAz erdőben hagyott japán kisfiú elmesélte, hogy élte túl hat napig. ként nagyapjával horgásztak, amikor tőlük mintegy 300 kilométerre az Egyesült Államok végrehajtotta hazájában az egyik nukleáris kísérletet. “Az egész ég vérvörös lett” – mondta a bíróknak, hozzátéve, hogy az ország néhány szigete eltűnt a térképről a tesztek következtében.

Marshall-szigetek

Az országban, amelynek alig hetvenezer lakosa van, és harminc évvel ezelőttig amerikai protektorátus volt, 1958-ig 67 kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, melyek tartós egészségügyi és környezeti károkat okoztak. A Marshall-szigetek szerint az atomhatalmak jogilag kötelesek lennének tárgyalni a nukleáris lefegyverzésről, ám ehelyett például India éppen atomfegyverÉszak-Korea folytatja az atomfegyver-fejlesztési programját. -arzenáljának mennyiségi és minőségi fejlesztésén dolgozik.

Marshall-szigetek

Nem először kérik fel a hágai testületet arra, hogy döntsön az atomfegyverek ügyében. Egy 1996-os véleményében a bíróságVáratlan találkozás - bírónő és vádlott középiskolai osztálytársak voltak. kimondta, hogy az atomfegyver használata vagy az azzal való fenyegetőzés általában véve szembemegy a háború70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. s és a humanitárius joggal, ugyanakkor a testület megjegyezte azt is, hogy nem tud egyértelműen határozni abban a kérdésben, hogy jogos-e a nukleáris fegyver használata vagy az azzal való fenyegetőzés akkor, ha az állam tényleges túlélése forog kockán.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!