Egy gigantikus porvihar elnémította a NASA marsjáróját

Elnémította a NASACsaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel. marsjáróJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. ját egy gigantikus porviharElőször észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján. , amely a Napot is eltakarja a vörös bolygóFolyók lehettek a Marson. n. Az amerikai űrkutatási hivatal repülésirányíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. i megpróbáltak kapcsolatot teremteni az OpportunityHogy jutottunk el a Marsra? - Egy 6 perces rendkívüli videón a Spirit útja. marsjáróval, de a roverJapán űrtörténelmet írt. nem válaszolt. A MarsEmberi kolóniákat tervez a Marsra a milliárdos feltaláló. felszínén dúló porvihar május vége óta növekszik, és jelenleg már a bolygó negyedét beborítja.

Forrás: ESA/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA

A szakemberek szerint eltart még egy ideig, amíg elég napfény éri majd a marsjáró napkollektorait, hogy elemei feltöltődhessenek. Az elemek valószínűleg annyira lemerültek már, hogy csupán egy órát működtetnek, amely a rendszeres energiaszint-ellenőrzésre felébreszti a kutatójárművet. A NASA 2003-ban indította útnak az Opportunity és a SpiritHogy jutottunk el a Marsra? - Egy 6 perces rendkívüli videón a Spirit útja. iker marsjárókat a bolygó Kőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. zeteinek és talajának kutatásÚjraindult a kutatás az eltűnt maláj utasszállító roncsai után. ára. A Spirit már évek óta nem működik, ám az Opportunity jóval küldetési idejének lejárta után is folytatja a vörös bolygó felfedezésFolyók lehettek a Marson. ét.

Az Opportunity minden várakozást felülmúlt, hiszen útnak indításakor a tervezők mindössze abban mertek reménykedni, hogy a jármű minden gond nélkül kibír majd néhány hónapot a vörös bolygóFolyékony vizet találtak a Marson. n. Az Opportunity a NASA Mars Exploration Rover programjának második robotja, 2004. január 25-én landolt a Marson, három héttel ikertestvére, a Spirit (MER-A) után. Tizennégy évvel ezelőtti landolása óta az Opportunity 225 ezer képet küldött a Földre.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A NASA szakértői a misszió kezdetén nem hitték, hogy a napenergiával hajtott marsjáró kibírja a vörös bolygón töltött első telet. Akkoriban az Opportunity egy kráter szélén lévő völgyet vizsgált. A Spirittel 2010-ben megszakadt a kapcsolat, azóta az Opportunityn kívül 2012 óta a CuriosityKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. is kutat a Marson.

Forrás: ESA & MPS for OSIRIS Team 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!