Egy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében

Egy frissen felfedezett kisbolygó halad el a FöldÖregebb lehet a Hold az eddig véltnél. közelében pénteken, közép-európai idő szerint 23 óra 30 perckor. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASAHamarosan űrszondát indít a NASA, hogy kiderítsék milyen titkokat rejt a Bennu aszteroida. ) bejelentése szerint a hétvégén felfedezett 2018 CB aszteroidaHamarosan űrszondát indít a NASA, hogy kiderítsék milyen titkokat rejt a Bennu aszteroida. 64 ezer kilométerre közelíti meg a Földet, és ez kevesebb mint egyötöde a Föld és a HoldÖregebb lehet a Hold az eddig véltnél. közötti távolságnak. A szabálytalan alakú égitest átmérőjét 15-40 méterre becsülik. A NASA szerint nem jelent veszélyt a Földre, de ritkaTökéletes állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyök került elő Szibériában. eseményről van szó, ilyen méretű aszteroidák nem sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űn közelítik meg bolygóElőször találtak Föld méretű bolygót egy csillag életre alkalmas zónájában. nkat, legfeljebb évente egy-két alkalommal.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Forrás: All about asteroids

Paul Chodas, a NASA kutatója szerint a 2018 CB sokkal nagyobb lehet annál az aszteroidánál, amely éppen öt éve lépett be a Föld légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. ébe az oroszországi Cseljabinszk térségében. Egy körülbelül 20 méteres égitestdarab robbant fel a milliós nagyváros fölött, megrongálva 7000 épületet és megsebesítve 1500 embert.

Forrás: phys.org

Kedden a Földtől 184 ezer kilométerre haladt el egy másik, a 2018 CB-hez hasonló méretű kisbolygó, a 2018 CC, amelyet ugyancsak arizonai kutatók vettek észre a hétvégén. Az elmúlt hét végén egy sokkal nagyobb, 500-1000 méteres aszteroida is elhaladt Föld-közelben, igaz, a 2002 AJ129 jelű kisbolygó jóval kevésbé, csak 4,2 millió kilométerre közelítette a Földet.

Forrás: NASA/JPL-Caltech


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!