Egy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében

Egy frissen felfedezett kisbolygó halad el a FöldHarminc éve nem látott méretűre zsugorodott az ózonlyuk az Antarktisz felett. közelében pénteken, közép-európai idő szerint 23 óra 30 perckor. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASASzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. ) bejelentése szerint a hétvégén felfedezett 2018 CB aszteroida14 percen múlik a karambol a Földdel - Nézd meg élőben!. 64 ezer kilométerre közelíti meg a Földet, és ez kevesebb mint egyötöde a Föld és a HoldLúdfüvet virágoztatna és selyemhernyókat keltetne a Holdon Kína. közötti távolságnak. A szabálytalan alakú égitest átmérőjét 15-40 méterre becsülik. A NASA szerint nem jelent veszélyt a Földre, de ritkaEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. eseményről van szó, ilyen méretű aszteroidák nem sűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. űn közelítik meg bolygóHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. nkat, legfeljebb évente egy-két alkalommal.

Forrás: NASA/JPL-Caltech
Forrás: All about asteroids

Paul Chodas, a NASA kutatója szerint a 2018 CB sokkal nagyobb lehet annál az aszteroidánál, amely éppen öt éve lépett be a Föld légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. ébe az oroszországi Cseljabinszk térségében. Egy körülbelül 20 méteres égitestdarab robbant fel a milliós nagyváros fölött, megrongálva 7000 épületet és megsebesítve 1500 embert.

Forrás: phys.org

Kedden a Földtől 184 ezer kilométerre haladt el egy másik, a 2018 CB-hez hasonló méretű kisbolygó, a 2018 CC, amelyet ugyancsak arizonai kutatók vettek észre a hétvégén. Az elmúlt hét végén egy sokkal nagyobb, 500-1000 méteres aszteroida is elhaladt Föld-közelben, igaz, a 2002 AJ129 jelű kisbolygó jóval kevésbé, csak 4,2 millió kilométerre közelítette a Földet.

Forrás: NASA/JPL-Caltech


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!