Egy amatőr csillagásznak sikerült az, amiről a profik is csupán álmodoznak

Egy argentin amatőr csillagFantasztikus tények a Világűrről. ásznak sikerült az, amiről a profi asztronómusok is csupán álmodoznak: észlelni egy szupernóvaEgy haldokló csillag utolsó robbanását ábrázolja egy 6 ezer éves himalájai kőkarcolat. születését.

“Ez a kozmikus lottó főnyereménye” – fogalmazott Alex Filippenko, a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének csillagásza, aki munkatársaival a Nature című tudományos lapban számolt be a megfigyelésről.

Forrás: NASA/ESAIdegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség. , The HubbleNegyedmillió galaxis látható a Hubble felvételeiből összeállított lenyűgöző panorámaképen. Key Project Team and The High-Z Supernova Search Team

Victor Buso 2016 szeptemberében épp egy új kamerát tesztelt teleszkópján, amikor hirtelen a déli égbolton lévő Szobrász csillagképben egy fényjelenségre lett figyelmes. A fénypont egy csillagrobbanásHatszáz éves csillagrobbanás hátterét tárták fel. pillanatát jelezte egy 80 millió fényévre lévő galaxisban. Ez azt jelenti, hogy a robbanásElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. fénye 80 millió éve volt úton a FöldÓriás dobverőként veri a napszél a Földet körülvevő mágneses buborékot. felé. A szupernóva a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása.

Az amatőr csillagász értesítette megfigyeléséről Melina Berstent, a La Plata-i Asztrofizikai Intézet kutatóját, aki azonnal tudta, milyen különlegesIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. ritkaságot fedezett fel Buso. Egy nemzetközi csillagászcsoport néhány órán belül a Föld összes nagy teleszkópját az új, SN 2016gkg jelű szupernóvára irányította.

Forrás: C. Kilpatrick, UC Santa Cruz, and Carnegie Institution for Science, Las Campanas Observatory

“A profi csillagászok régóta várnak egy ilyen eseményre. Egy csillagrobbanás kezdetének megfigyelése olyan információkkal szolgál, amelyek semmilyen más módon nem megszerezhetőek” – hangsúlyozta Filippenko. Az új adatok ismeretekkel szolgálnak egy csillag fizikai szerkezetéről közvetlenül a robbanás előtt, de információkat nyújtanak magáról a szupernóva-robbanás folyamatáról is, amellyel a nagy tömegű csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. befejezik életüket.

SN 2016gkg szupernóva (Forrás:  Víctor Buso)

Az SN 2016gkg szupernóva megfigyelése megadja a kutatóknak a lehetőséget, hogy az eddigi szupernóva-elméleteket valós adatok alapján felülvizsgálják. Az új megfigyelésekből az elméleti modellekkel összefüggésben a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a felrobbant csillag tömege a NapTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. tömegének mintegy 20-szorosa lehetett. Amikor felrobbant, addigra már tömege háromnegyedét elveszítette. Valószínűleg egy kísérőcsillaga szívta el belőle az anyagot.

Nature, Phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!