Eddig ismeretlen törpebolygót fedeztek fel a Neptunusz túloldalán

Eddig ismeretlen törpebolygóÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. t fedezett fel a NeptunuszSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. túloldalán egy nemzetközi kutatócsoport: a 700 kilométer átmérőjű bolygó kisebb, mint a Plútó, de lényegesen nagyobb, mint bármely más égitest ebben a régióban. A Neptunuszon túli jeges égitestek arra utaló jeleket rejtenek magukban, hogy hogyan formálódtak és hogyan rendeződtek el a külső NaprendszerLakható lehet a tau Ceti egyik bolygója. gázóriásai. Legtöbbjük azonban nagyon kicsi, és nehezen megfigyelhető, ezért ejtette annyira izgalomba a kutatókat az újonnan felfedezett törpebolygó, amely ideiglenesen a 2015 RR245 nevet kapta.

neptunuszNeptunusz (Forrás: NASANagyon fiatal csillagokat fedeztek fel. -JPL)

A szakemberek februárban vették észre a világos pontot a külső Naprendszer eredetét vizsgáló kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. (OSSOS) keretében szeptemberben készült felvételeken. A képernyőn feltűnt fénypont olyan lassan mozgott, hogy legalább kétszer olyan távol kellett lennie a Naptól, mint a Neptunusz – mondta Michele Bannister, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa. A kutatást az egyetem a British Colombia Egyetemmel közösen a kanadai–francia–hawaii teleszkóppal (CFHT) végezte.

torpebolygoA 2015 RR245 pályája (Forrás: Alex Parker OSSOS team)

A törpebolygó elliptikus pályáján 700 év alatt kerüli meg a Napot. Több mint 120-szor távolabb van eközben a Naptól, mint átlagosan a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. . Az RR245 pályáját a következő években alaposabban megvizsgálják, csak ezután kap hivatalos nevet. Az OSSOS-csapat felfedezői névjavaslataikat a Nemzetközi CsillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászati Egyesülethez nyújthatják be. Az RR245 egyike azon kevés törpebolygónak, amelyek még ma is léteznek. A legnagyobb ilyen típusú égitestek a 2400 kilométeres átmérőjű Plútó és Eris. A legtöbb törpebolygó elpusztult vagy kilökődött a Naprendszerből, amikor a gázóriások a mai helyükre kerültek.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!