Eddig ismeretlen objektumokra bukkantak a Naprendszer külső vidékén

Eddig ismeretlen objektumokra bukkantak a NaprendszerÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. külső vidékén amerikai csillagFantasztikus tények a Világűrről. ászok – írta a BBCHihetetlen üldözés - minden idők egyik legizgalmasabb természetfilmes jelenete. hírportálja. Az égitestek között találtak egy jeges objektumot, amely olyan hatalmas pályán kerüli meg a Napot, hogy valószínűleg más csillagok gravitációja is hatással van rá – írták a The Astronomical Journal című szaklapban megjelenő tanulmány szerzői. Az égitesteket akkor vették észre, amikor egy lehetséges kilencedik bolygó helyét igyekeztek megállapítani. A bolygó jelenlétét eddig közvetett bizonyítékokkal támasztották alá.

kilencedik-bolygo-2Illusztráció a kilencedik bolygóról (Forrás: California Institute of Techonology)

A tanulmány szerzői, Scott Sheppard és Chad Trujillo elküldték felfedezésEddig ismeretlen halfajt azonosítottak a Körös vízrendszerében magyar és cseh kutatók. ük részleteit az aszteroidákat, üstökösöket és egyéb kisebb égitesteket katalogizáló Minor Planet Centernek. A kutatásRákos sejtekkel harcoló fehérjéket fedeztek fel izraeli tudósok. a világ számos obszervatóriumának, többek között a négyméteres chilei Blanco és a nyolcméteres hawaii Subaru teleszkópnak a használatával folyt. A most felfedezett égitestek egyike – a 2014 FE72 jelű – az Oort-felhő, vagyis a Naprendszer legkülső régiójában található üstököszóna első távoli objektuma, amelynek pályája a Netunusznál is távolibb és mintegy 3 ezerszer akkora távolságra kering a Naptól, mint a FöldA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. .

objektumForrás: Robin Dienel

Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet kutatója és Trujillo, az Észak-arizonai Egyetem tudósa azt is megvizsgálták, hogy illeszkednek az újonnan felfedezett égitestek a Naprendszer legtávolabbiKülönleges színű törpebolygó lehet a Naprendszer legtávolabbi objektuma. tartományában keringő kilencedik bolygó elméletébe. A kilencedik bolygó létére nagyrészt a külső Naprendszer objektumainak különlegesAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. tulajdonságaiból következtettek. A külső tartomány kisebb égitesteinek elemzése alapján a tudósok arra következtettek, hogy a kilencedik bolygó, ha létezik egyáltalán, sokszor akkora, mint a Föld, valamint legalább kétszázszor olyan messze kering a Naptól. A kutatók szerint az új tanulmány segít a feltételezett bolygó helyének meghatározásában.

Korábban az 1930-ban felfedezett Plutót tartották a kilencedig planétának, ám ettől a státusztól 2006-ban megfosztották, miután a Neptunusznál távolabbi Kuiper-övben olyan égitestet fedeztek fel, amely nagyobb nála. A Kuiper-övÁtrepült a NASA űrszondája az eddigi legtávolabbi vizsgált égitest felett. a NeptunuszFöld-méretű vihart figyeltek meg a Neptunuszon. pályáján kívül található kisbolygóöv.

pluto Plútó  (Forrás: Wikipedia/NASAKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. /JHUAPL/SWRI)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!