Drasztikusan csökken a fecskék száma Magyarországon

Drasztikusan csökken a fecskékMegfeleződött a hazai fecskeállomány az elmúlt két évtizedben. száma Magyarországon, s ha nem történik jelentős változás, akkor akár el is tűnhetnek hazánkból, pedig ők jelenthetnek biológiai védelmet a rovarokMeglepő módon szennyez a mikroműanyag - szúnyogok révén is bekerül a táplálékláncba. által terjesztetett betegségekkel szemben is.

Minden egyes fecskeMegfeleződött a hazai fecskeállomány az elmúlt két évtizedben. , amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg – mondta el az M1 műsorban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője, hozzátéve, ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a “nyakunkon”.

A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álos betegséget is terjeszthetnek – fűzte hozzá, figyelmeztetve arra, hogy a fecskeállomány eltűnésével MagyarországMásfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt. természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozásA vártnál 70 évvel korábban kezdett felolvadni a kanadai permafroszt. körülményei közepette.

Forrás: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory

A legfontosabb állománycsökkentő tényező a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, -pusztítás, illetve az agrárkemizálás. “A második helyen áll a klímaváltozás, és Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a harmadik helyen belép a lakosság fecskék iránti toleranciájának csökkenése” – mondta Orbán Zoltán.

“A figyelmeztetéseink és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén. Ekkor elpusztul a tojásEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. , a fióka és gyakran a kotló madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. is” – mondta a természetvédő, hozzátéve, hogy a tömeges elkövetések hátterében szinte mindig az önkormányzatok állnak.

Forrás: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory

A fecskefészkeket általában azért verik le, mert azt mondják, hogy a fecskeürülék veszélyt jelent, ugyanakkor az semmivel nem jelent nagyobb veszélyt mint bármilyen más ürülék.

“A településen össze nem szedett sok tonnányi macskaEzek a kedvencek le sem tagadhatnák, hogy állatorvosnál jártak. - és kutyaEzek a kedvencek le sem tagadhatnák, hogy állatorvosnál jártak. ürülék sokkal nagyobb kockázatot jelent” – hangsúlyozta Orbán Zoltán, hozzátéve, hogy a fecskeürülék potyogása egy nagyon egyszerű eszközzel, a fészek alá felhelyezett, körülbelül kéttenyérnyi fém, fa vagy műanyagTengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadta a búvárt. lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható.

Elmondta, hogy sokszor csupán azért verik le a fészkeket, mert a madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. csicseregnek, ami zavarja az embereket.

Forrás: Wikimedia Commons/Alvesgaspar

Azzal nem számolnak, hogy ha eltűnnek a fecskék, akkor a rovarok ellen be kell vetni a kémiai idegmérgeket, amelyek minden rovart elpusztítanak, többek között a beporzó rovarokat is, és a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak és minket is megmérgeznek – figyelmeztetett a természetvédő, aki szerint a fecskék védelmében a lakosság toleranciájának növelése mellett fontos lenne, hogy változtassanak a szúnyogirtás szabályain is, a jelenleg 4-5 százalékos biológiai szúnyogMeglepő módon szennyez a mikroműanyag - szúnyogok révén is bekerül a táplálékláncba. írást 100 százalékra kellene növelni.

“Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!” – kérte a lakosságot Orbán Zoltán, emellett felhívta a figyelmet arra is, ha bárki azt tapasztalja, hogy a fecskefészkekben kárt tesznek, akkor okostelefonon rögzítse azt és jelezze az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának.

Forrás: Wikimedia Commons/Brocken Inaglory

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!