Dél-Afrikáig jutott el vándorútján Picur, a magyar fehér gólya

Csaknem 16 ezer kilométert tett meg kóborlásaival együtt egy magyar fehér gólyaSáskajárás állította meg vándorútjukon a fehér gólyákat. . A fiatal madár124 év után újra láttak hóbaglyot Magyarországon. a közismert, webkamerával is ellátott nagyhalászi gólyafészekből származik, de a Nógrád megyei Rimócról indult vándorútjára. Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMEMadárfelismerő telefonos alkalmazást fejlesztett ki a Magyar Madártani Egyesület. ) programkoordinátora az MTI-nek elmondta, hogy a fiatal madár anyja május közepén áramütés miatt elpusztult. Mivel a négy, akkor pár napos fiókát az apjuk egyedül nem tudta volna felnevelni, tűzoltók segítségével kimentették őket a fészekből és előbb a nyíregyházi állatparkba, majd a hortobágyi Góréstanyára kerültek. Innen hozták őket júniusban Nógrádba: Picur a rimóci fészekbe, testvérei közül egy Balassagyarmatra, kettő pedig Ludányhalásziba került “nevelőszülőkhöz”.

Gólya

A szakember kifejtette: a jeladóval ellátott Picur a Wesel folyóAz ezer-sziget tava. l keletre fészkelő fehér gólyák megszokott útvonalán, a BoszporuszLezárták a Boszporuszt miután egy teherhajó nekiütközött egy part menti villának. felett hagyta el Európát, keresztezte Anatóliát, majd a Közel-Kelet Földközi-tengeri partvidékét követve érte el a Nílus-völgyet. Egyiptomban dél felé fordult, a szeptembert pedig már Szudánban töltötte: előbb a Nílus-völgy és Eritrea között húzódó száraz szavannákon “kóborolt”, majd nyugat felé tett egy hosszabb kitérőt. Innen Dél-Szudánon, Etiópián, Kenyán, Tanzánián, Zambián keresztül, – egy rövid szakaszon Mozambikot is érintve, – Zimbabwéba érkezett. A Hwange Nemzeti Parkot elhagyva Botswanán át Dél-Afrikáig repült, jelenleg Johannesburgtól mintegy 300 kilométerre délnyugatra egy szarvasmarhaVadon élő bölénycsordához csatlakozott szökése után egy házi szarvasmarha. -tenyésztő vidéken tartózkodik.

Gólya

“Az elmúlt negyven évből csak kilenc ilyen eset ismert” – fogalmazott a szakember. Hozzátette: ez azt is jelezheti, hogy a magyar fehér gólyák egyre rövidebb vándorutakra vállalkoznak, sőt áttelelésük is egyre gyakoribb. “Jelenleg is az Ipoly-völgyben időzik a Január nevű madár, ami onnan kapta a nevét, hogy ez év januárjában érkezett róla az első jelentés a Szécsényhez tartozó Pösténypusztáról. Idén is áttelelésre készül, ez a jelenség mind gyakoribb a fehér gólyák között” – hangsúlyozta a szakember. Ez idáig Picur az egyetlen GSM-alapú jeladóval ellátott fehér gólyaSáskajárás állította meg vándorútjukon a fehér gólyákat. , amelyik eljutott Dél-Afrikába Rimóc községtől csaknem 16 ezer kilométert téve meg négy Egyiptomban 112 év szünet után ismét havazott. nap alatt.

A Madárvédelem és kutatásA mohácsi csata által érintett település maradványait találták meg. határok nélkül magyar-szlovák, valamint az Északi gólyahír című magyar projekt részeként megjelölt 44 fehér gólya közül 10 útvonala követhető nyomon térképen is a satellitetracking.eu oldalon.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!