Cunamikra utaló jeleket találtak a Marson

Az ősidőkben végigsöprő szökőárakra utaló geológiai jeleket találtak a MarsMegsemmisült az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. északi fennsíkjain, ami hidegIlyen, ha mínusz 40 fokban kiömlik a tea. , Kiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. s vizű óceánok egykori létezésére utalhat. A lehetséges egykori vízpartok alakja arról győzte meg a kutatókat, hogy két hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. – több millió éves különbséggel végbement – meteorbecsapódás okozhatott gigantikus szökőárat. Az óriáshullámok örök nyomot hagytak a vörös bolygó felszínén.

mars-1Fotó: NASAHogy nézett ki a Mars 4 milliárd évvel ezelőtt? - videó. , ESAMetángáz után kutat a vörös bolygó légkörében az ExoMars szondája. , The Hubble Heritage Team

“Az első cunamit mintegy 3,4 milliárd éve okozhatta egy meteorMeteor hullott szét egy koncerten. . A hullámJégkásává fagyott az óceán a szokatlan hidegben. folyékony vízNem víz, hanem szárazjég okozhatja a marsi barázdákat?. volt, az óceánba visszahúzódva nagy területen hozott létre csatornákat” – idézte a Phys.org portál Alberto Fairént, a Scientific Reports tudományos lapban megjelent kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. vezetőjét, a Cornell Egyetem kutatóját. A tudósok egy másik nagy meteorbecsapódás nyomait is megtalálták, ez váltotta ki a második szökőárat.

A két ütközés és két a cunamiAkkor és most: 10 évvel a szökőár után. közötti évmilliók alatt a marsi éghajlat hidegebbre változott, a vízEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. jéggé fagyott. “Az óceán vízszintje az eredetihez képest visszahúzódott, mivel jelentősen lehűlt a hőmérséklet” – mondta Fairén. A második szökőárAkkor és most: 10 évvel a szökőár után. lekerekített felszínű jégteknőket hozott létre. “A szökőár hullámai, amint a legmesszebb értek, megfagytak a szárazföldön és a jégFagyott buborékok tava. nem húzódott vissza az óceánba, ami azt jelenti, hogy az óceán legalább részben fagyott lehetett akkoriban” – magyarázta a csillagász.

marsIlyen lehetett a Mars négymilliárd évvel ezelőtt (Fotó: ESO/M. Kornmesser)

A tanulmány komoly bizonyítékokkal támasztja alá, hogy nagyon hideg óceánok léteztek hajdan a Marson. “Képzeljük el a Nagy-tavakat egy szélsőségesen hosszú és hideg télA fagyott természet csodálatos képződményei. idején, és pontosabb képet kapunk arról, hogy milyenek lehettek az ősi marsi óceánok és tengerek” – mondta Fairén.Ezek a jeges teknők megtartották jól kivehető határaikat és az áramlás alakította formáikat, ami arra utal, hogy a hajdani óceán vize sós volt.

“A jeges sós víz az élet búvóhelye lehet szélsőséges körülmények között, hiszen a só sokáig megőrzi a víz folyékonyságát. Ha létezett élet a Marson, ezekben a jeges cunamimedencékben lehetne kutatni a nyomai után” – hangsúlyozta Fairén.

mars-2Fotó: Wikipedia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!