Csöpögnek a Csomolungma gleccserei

Tizenhárom százalékkal zsugorodtak a Mount EverestMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. (CsomolungmaMár 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. ) térségében lévő gleccserekNem lehet meggátolni a gleccserek olvadását. az elmúlt 50 évben, és a hóhatár 180 méterrel feljebb került a Milánói Egyetem kutatóinak legfrissebb adatai szerint. A Sudeep Thakuri által vezetett csoport a világ legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. csúcsa, a Mount EverestVilágrekordra tör a Mount Everesten egy nepáli serpa. térségéről és a környező 1148 négyzetkilométernyi Szagarmatha Nemzeti Parkról készített műholdas felvételek és topográfiai térképek elemezésével mutatta ki a térség gleccsereinek nagy mértékű olvadásGyorsabban olvad a jég az Északi-sarkon. át.

A kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. eredményeit az Amerikai Geofizikai Egyesület által támogatott, kedden kezdődő nemzetközi konferencián mutatják be a mexikói Cancúnban.

Mount everest

A szakemberek megállapították, hogy a leggyorsabb mértékben az egy négyzetkilométernél kisebb gleccserek tűnnek el, amelyek felülete 43 százalékkal csökkent az 1960-as évek óta. Mivel a gleccserek gyorsabban olvadnak, mint ahogy a hó és jégGyorsabban olvad a jég az Északi-sarkon. újra feltölti őket, a korábban jég alatt lévő kő és törmelék egyre inkább a felszínre kerül: 1960 óta az ilyen területek nagysága 17 százalékkal nőtt. A gleccserek vége is magasabbra került mintegy 400 méterrel 1962 óta.

Thakuri és kollégái vizsgálták a térségbeli hőmérséklet és csapadék változását is. A nepáli klíma obszervatórium és a nepáli meteorológiai intézet adatai szerint a térségben 0,6 Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet és 100 milliméterrel csökkent a csapadék a monszunSzínes festmények bukkannak elő az utcákon, ha elered az eső. előtti és a téli időszakban 1992 óta.

Tudósok már korábban is arra figyelmeztettek, hogy a himalájai gleccserek néhány évtizeden belül teljesen elolvadhatnak, komoly aszályokat okozva Ázsia jelentős részénA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. . A Himalájából eredő folyóA Kanas természetvédelmi terület varázslatos szépsége. k 1,3 milliárd ember számára jelentenek vízforrást. A szakemberek úgy vélik, hogy a hó-és a jég csökkenése a Mount Everest térségében az ember által keltett üvegházhatású gázok által okozott globális felmelegedés11 ezer éve nem volt ilyen meleg. következménye. – Írta az MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!