Csodálatos felvételek a Föld szépségeiről

Lesújtó állapotot mutat a FöldA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. egészségi állapota a WWFA WWF 15 legjobb plakátja. nemzetközi természetvédő szervezet által készített 2010-es Élő bolygó nevű jelentés szerint. Évente 13 millió hektárral csökken a globális erdőterület, naponta 2 millió tonna szennyvizet engedünk bele Földünk vizei.

earth

A WWF-jelentés legfőbb mutatója az élő bolygó index, mely a Föld biológiai sokféleségét méri. Ez az index nagymértékű romlást mutat, az élővilág sokszínűsége 1970 óta 30%-kal csökkent. Az ökológiai- és vízlábnyom szintén fontos mutatók, ezek az emberiség természeti erőforrások iránti igényeit mutatják. Az ökológiai lábnyom adatai is igazán megdöbbentőek, ugyanis a globális lábnyomunk 1966 óta megduplázódott, jelenleg másfél Földnek megfelelő erőforrást használunk el. Ez a hatalmas növekedés a népesség nagymértékű gyarapodásának is köszönhető. Az ökológiai lábnyom egyik legfőbb eleme a szénlábnyom növekedése, amely 30%-kal nőtt 1998 óta. Ha erőforrások felhasználásának tempója nem csökken, akkor kifogynak a készletek, mivel ilyen felhasználás mellett 2030-ra már két Földre lenne szükségünk.

Most olyan videók következnek, melyek Földünk sokszor észrevétlen vagy kevésbé ismert szépségeit és csodáit mutatják meg.

David AttenboroughAzonnal megbánta ez az oroszlán, hogy zsiráfra támadt. CsodálatosAttenborough és bolygónk csodái - hazánkban is vettek fel jeleneteket a lenyűgöző természetfilmhez. Világ

A Föld – egy videó, amit látnod kell

Anyatermészet – a Föld csodái

10 ismeretlen természeti csoda

A Föld éjjel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!