Csillagrendszerek “nemrég” bekövetkezett összeütközéséből jött létre az Androméda galaxis

Két kisebb csillagrendszerTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. hatalmas ütközéséből jöhetett létre az AndromédaMegtalálták a Tejútrendszer rég elveszett "testvérét". galaxisÚjabb "egzotikus" fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok. mindössze mintegy hárommilliárd éve, amikor már a Föld is létezett – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. “szomszédja” születési idejének kiszámolása nagy kihívás volt a csillagElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. ászok számára a benne lévő csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. nagyon eltérő kora miatt.

Forrás: flickr/Adam Evans

Francia és kínai kutatók Francois Hammer, a Párizsi Obszervatórium csillagászFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. ának vezetésével “FranciaországNagy odaadással gondozza anyja az első francia pandabébit. jelenleg használható legerősebb számítógépét” használták egy terrabájtnyi adat elemzéséhez. Ennek segítségével meg tudták vizsgálni az Androméda keletkezésének fizikai mechanizmusait, így sikerült felfedni eredetének titkát – idézi az obszervatórium közleményét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A szakértők eredményeiket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban mutatták be.

Forrás: Wikimedia Commons/Ivan Bok

Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a TejútrendszerSzázmilliárd Föld-szerű bolygó létezhet. és a szomszédos Androméda iker csillaghalmazok, kiderült azonban a két csillagrendszer közötti fontos különbség: az Andromédában bizonyos csillagok szabálytalanul keringenek, míg a Tejútrendszerben minden csillag egyszerű rotáló mozgást végez a galaxis központja körül. A csillagok különös mozgása a kutatócsoport szerint a formáció fiatalságával magyarázható.

Az adatok szerint 7-10 milliárd évvel ezelőtt két galaxis, amelyek közül az egyik négyszer nagyobb tömegű volt, mint a másik, összeütközésükhöz vezető pályára került. A kutatók szimulálták a két galaxis röppályáját és kiszámolták, hogy egy 1,8-3 milliárd évvel ezelőtti időszakban olvadtak össze, így hozva létre az Andromédát.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Ugyanebben a folyóiratban közzétett tanulmányukban ausztrál kutatók kimutatták, hogy az Androméda galaxis nagyjából ugyanakkora, mint a Tejútrendszer. Korábban úgy vélték, hogy az Androméda kétszer, háromszor nagyobb lehet a Tejútrendszernél, és hogy az Androméda elfogja nyelni a mi galaxisunkat. Az ausztrál aszrofizikusok számításai szerint az Androméda tömege 800 milliárdszor nehezebb a Napnál, azaz nagyjából akkora, mint a Tejútrendszeré.

Forrás: ESO/Y.Beletsky/Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!