Bonsai – ősi kertművészet

Cimkék: , , , ,

A bonsaiLebegő bonsai fa - a legkülönlegesebb szobanövény. mesterségesen, művészien alakított, formára metszett, esetleg hajlított faElindult a szavazás az Év fájára. . Nevezik tálas kertészkedésnek is, mivel a legismertebb formája a kis méretű, tálkákban nevelt és alakított fák tartása. Általánosan elterjedt tévhit, hogy a bonsai egy növényfaj. Ezzel szemben elvileg bármilyen fás szárú kétszikű növényből lehet bonszait nevelni, természetesen ennek azért korlátot szabnak az illető faj morfológiai jellemzői, például a túl nagy levélméret, az ágelágazások hiánya, vagy a túl nagy távolság a rügyek között stb.

Bonsai

Bonsai

Másik tévhit, hogy a bonszai szobanövényLebegő bonsai fa - a legkülönlegesebb szobanövény. . Ez csak a trópusi-szubtrópusi fajokból kialakított fácskákra igaz és ezekre is csak a saját természetes élőhelyükön uralkodó klimatikus viszonyokat megközelítő körülmények között. Megjegyzendő, hogy ezen fajok némelyikének életben tartása éppen speciális igényei, például a magas és kiegyenlített hőmérséklet, és magas relatív páratartalom miatt egy átlagos magyar lakásban szinte reménytelen vállalkozás.

Bonsai

Bonsai

A bonsai kultúra Kínából származik, i.e. 400 körül alakulhatott ki. A kínai császár számos palotája között utazgatott és igénye volt a legszebb növényeire. Valószínű így alakulhatott ki a tálba, illetve tartóedénybe ültetett bonsai fa története. Japánban a VI. századtól kínai buddhistaKína elkezdte lerombolni a világ legnagyobb buddhista települését. szerzetesek kezdték el a buddhizmust terjeszteni és kultikus tárgyként apró növényeket, mini bonsaiokat vittek magukkal. Japánból származik a bonsai szó eredete is, amely két japánMiért közlekednek a britek a baloldalon?. szóból áll: “bon” lapos edényt, míg a “sai” növényt jelent, de a kifejezés ennél jóval összetettebb, ugyanis magába foglalja a természetes hatás és a művészi kifejezés egységét is.

Bonsai

Bonsai

A két évezred során számos bonsai stílus alakult, mint például szabadon felfelé törő (moyogi), szabályosan felfelé növő (chokkan), cascade vagy „vízesésKrka Nemzeti Park – a horvát kincs. ”, érdekesebb stílusokként említhetjük a sziklára vagy sziklába ültetést (sekijoju illetve ishitsuki), de akár tájképet (saikei) is varázsolhatunk lakásunkba vagy kis kertünkbe, melyeknél a fákat sziklákkal és aljnövényzettel ültetik be.

Bonsai

Bonsai

Bonsai

Bonsai

Bonsai

Bonsai

Bonsai


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!