Bolíviai bennszülöttek életmódjának eltanulása segíthet a szívbetegségek megelőzésében

A bolíviai tsimane törzs életmódjának bizonyos elemeit eltanulva lehetne hatékonyan védekezni a szívbetegségek kialakulása ellen – állapították meg kutatók.

“A tanulmányunk szerint a dél-amerikai tsimane törzs tagjai körében a legalacsonyabb az érelmeszesedés előfordulása az eddig vizsgált népességek körében” – idézte Hillard Kaplant, az Új-MexikóElőbukkant a víz alól egy régi templom Mexikóban. i Egyetem munkatársát az EurekAlert című tudományos hírportál.

Tsimané törzsForrás: Dr. Michael Gurven

“A bennszülöttek életmódja azt sugallja, hogy a telített zsírokban szegény és a nem feldolgozott, rostos élelmiszerekben gazdag étrend, a vadhúsok és halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. fogyasztása, a dohányzók alacsony száma és a napközbeni aktivitás mind hozzájárulnak az érelmeszesedés megelőzéséhez” – mondta el a szakember, megjegyezve, hogy bár a tsimanék életmódja nagyban különbözik a modern társadalmakéA Csontváz-tó rejtélye. l, bizonyos elemeket át lehetne venni, ami segíthetne a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

Tsimané törzsForrás: Dr. Michael Gurven

Tsimané törzsForrás: Dr. Michael Gurven

A The Lancet című folyóTöbb helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. iratban közölt tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. szerint az iparosodott társadalmakban az ébren töltött idő több mint felét (54 százalék) ülve töltik az emberekHírességek hasonmásai. , míg a tsimane törzsnél ugyanez az arány mindössze 10 százalék. A vadászattal, gyűjtögetéssel, halászattal és földműveléssel töltött napok során a férfiak átlagosan 6-7, a nők 4-6 órát töltenek testmozgással. Az étrendjük szénhidrátalapú (72 százalék), rengeteg rizst, maniókát, kukoricát, magot és gyümölcsöt fogyasztanak. A 14 százaléknyi fehérjét állati húsból nyerik, mindössze 14 százaléknyi zsírt – naponta nagyjából 38 gramm – vesznek magukhoz és nagyon alacsony a dohányzók száma.

Tsimané törzsForrás: Dr. Michael Gurven

A megfigyeléses tanulmány során a kutatók 85 tsimane falut kerestek fel 2014 és 2015 között. A szakemberek CTDNS-károsodást okozhatnak a CT-vizsgálatok. -vizsgálatokkal nézték meg az érelmeszesedés mértékét 705 felnőttnél, hogy megállapítsák a szívbetegségek kockázatát. A kutatók feljegyezték továbbá a 40 és 94 éves kor közötti alanyok testsúlyát, korát, pulzusszámát, vérnyomását, koleszterin- és vércukorszintjét, valamint megnézték, hogy van-e a szervezetükben gyulladás. A CT-vizsgálatok tanúsága szerint tízből kilenc bennszülöttnél (85 százalék) nem állt fenn, 13 százalékuknál alacsony, 3 százalékuknál pedig mérsékelt, vagy magas volt a szívbetegség kockázata.

Korosztályonkénti lebontásban nézve, a 75 év feletti bennszülöttek esetében (48 ember) csaknem kétharmaduknál nem állt fenn és 8 százalékuknál volt mérsékelt vagy magas a szívbetegségek kockázata. Összehasonlításképpen: egy több mint 6800 amerikai bevonásával készített tanulmány szerint a 45 és 84 éves kor közötti résztvevők mindössze 14 százalékánál nem állt fenn, míg 50 százalékuknál mérsékelt vagy magas volt a szívbetegségek kockázata.

Tsimané törzsForrás: Ben Trumble

A szakemberek szerint a törzs tagjainál mért alacsony pulzusszám, vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint mind az életmódjuk eredménye. A kutatók hozzátették, hogy az érelmeszesedés kialakulásának kockázata annak ellenére volt alacsony a bennszülötteknél, hogy a résztvevők felénél magas volt a gyulladás mértéke a szervezetükben. “A gyulladás gyakori jelenség a törzs tagjainál, ugyanakkor nincs összefüggésben a szívbetegség fokozott kockázatával, hanem valószínűleg a fertőzések gyakori előfordulásával magyarázható” – húzta alá az egyik kutató.

Tsimané törzsForrás: Ben Trumble 

A tanulmány típusából adódóan a kutatók nem tudják megerősíteni, hogy a tsimanék mivel védekeznek, vagy az életmódjuk mely tényezője biztosít számukra védelmet az érelmeszesedéssel szemben. A kutatók azonban úgy vélik, hogy sokkal inkább az életmódjuk és nem a génjeik számlájára írható a védettségük. Mint elmondták, az elmúlt öt évben épült új utak és a motoros kenuk megjelenése jelentősen javította a hozzáférést a közeli piacon árult cukorhoz és sütőolajhoz, ami jelentős gazdasági és táplálkozásbeli változásokat fog okozni a törzs életében.

MTI, EurekAlert, The Lancet


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!