Bizonyos organizmusok a Marson is életben maradhatnak

Bizonyos egyszerű organizmusok, amelyek a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. legszélsőségesebb körülményeivel is képesek dacolni, elméletben a Marson is életben maradhatnak a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett vizsgálatok szerint.

A Német Űrközpont (DLR) által koordinált Biomex (Biology and MarsA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. Experiment) nevű kutatásSikerült feltárni az óceán mélyén fekvő Zélandia titkainak egy részét. során különböző organizmusokból, például baktériumokból, algákból, gombákból és zuzmókból vett mintákat tettek ki intenzív UV-sugárzásnak és szélsőségesen ingadozó hőmérsékleteknek 533 napon át az ISS egyik külső felületén. A minták 2016-ban az egyik Szojuz űrhajó fedélzetén jutottak le a Földre az űrállomásról.

Forrás: DLR

“Egyes organizmusok és biomolekulák a sugárzással szembeni hatalmas ellenálló képességről tettek tanúbizonyságot és valódi túlélőként tértek vissza a Földre az űrből” – mondta Jean-Pierre Paul de Vera, a DLR bolygóVizet talált a Mars talajában a Curiosity. kutató intézetének munkatársa. Kiemelte, hogy bizonyos egysejtű mikroorganizmusok “megfelelő jelöltek lehetnek a Marson is elképzelhető életformák számára”.

“Ez nyilván még nem jelenti azt, hogy valóban lehet élet a Marson. De az ez utáni keresés minden eddiginél jobban foglalkoztatja az űrmissziók következő generációit” – mondta el a kutató.

Forrás: DLR
Forrás: DLR

A Mars körül keringő űrszondák és a felszínén lévő mobillaborok szerint még ma is léteznek a bolygón az élethez fontos feltételek – a légkörEzért vált életre alkalmatlan bolygóvá a Mars. , olyan elemek, mint a szén, hidrogén, oxigén, nitrogén, kén, foszfor és jégJéggel teli krátert örökített meg a Marson az ExoMars űrszondája. formájában vízVizet talált a Mars talajában a Curiosity. . Magát az életet, vagy annak anyagcseretermékeit azonban nem észlelték a marskutatók detektorai.

A Biomex eredményei megerősítenek egy elméletet, amelyről a kutatók már évtizedek óta vitáznak és amelynek központi kérdése, hogy miként érkezett az élet 3,8 milliárd éve a Földre. Az elmélet abból indul ki, hogy a korai Marson léteztek bizonyos organizmusok, amelyek egy aszteroidaMegérkezett a NASA űrszondája a Bennu aszteroidához. becsapódása nyomán messzire löKőzetmintákat hoznak vissza a Marsról. dtek a bolygótól. A kőzet ilyen módon bekerült a belső Naprendszerbe, ahol egyes darabjai összeütköztek a Földdel, és a bennük lévő organizmusok továbbfejlődtek.

Forrás: NASAA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. /JPL-Caltech 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!