Bizarr kinézetű, kacsacsőrű dinoszaurusz maradványai kerültek elő Mongóliában

Kacsacsőre, hattyúnyaka, tűhegyes fogai, gyilkos karmai, uszonyszerű karjai és hosszú lábai voltak annak az újonnan azonosított, mindössze pulykaméretű dinoszaurusznak, amely 75 millió évvel ezelőtt élt a mai Mongólia területén. A Halszkaraptor escuilliei névre keresztelt dinoszauruszKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. struccszerűen járt-kelt a szárazföldön, és sok időt töltött a vízfelszínen lebegve is, miközben hosszú nyaka segítségével levadászta az apró halakat, rovarokat, puhatestű állatokat és rákféléket. A kutatók szerint ez az első olyan ismert két lábon járó, húsevő dinoszauruszHatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában. , amely félig vízi életmódot folytatott.

Forrás: Lukas Panzarin and Andrea Cau

A Nature című folyóiratban bemutatott apró, mindössze nagyjából 45 centiméter magas teremtmény megkövült csontvázKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. át egy homokkő sziklába ágyazódva találták meg. “A dinoszauruszokA dinoszauruszok a feltételezettnél 20 millió évvel korábban jelenhettek meg bolygónkon. különböző csoportjainak jellegzetességei keverednek benne meglehetősen bizarr módon” – mondta a tanulmányt vezető Andrea Cau, a bolognai Capellini Földtani MúzeumMegsemmisült a delhi Természettudományi Múzeum teljes gyűjteménye egy tűzvészben. paleontológusa, aki szerint a teremtmény leginkább egy Velociraptor és egy liba szerelemgyerekére hasonlít.

Forrás:ESRF/Paul Tafforeau, Lukas Panzarin, Andrea Cau

A kutatók úgy vélik, hogy a Halszkaraptor testét tollak boríthatták, ám azok ritkán maradnak meg fosszíliákban, és ezúttal sem jártak szerencsével a szakemberek. Az Albertai Egyetemen dolgozó Philip Currie szerint a madarakhoz képest a Halszkaraptor mellső lábai viszonylag kicsik voltak, és felépítésüket tekintve “szándékosan nem szárnyszerűek” voltak. “Feltehetőleg lassan úszott, talán úgy, mint egy hattyú, és a mellső lábait használta manőverezéshez” – mondta Cau. A szakember szerint a Halszkaraptor úgy futott, mint az összes többi dinoszaurusz, és mind a szárazföldön, mint a vízben hosszú és hajlékony nyaka segítségével, lesből támadva ejtette el zsákmányait.

Forrás: ESRF/P. Jayet

Az évmilliókkal ezelőtt élt csodabogárnak nem csupán a külseje érdekes, de azonosításának története is kalandos. Maradványait egy dél-mongóliai lelőhelyről lopták el, majd egy magángyűjtőhöz került, mígnem Francois Escuillié francia fosszíliakereskedőnek meg nem akadt a szeme rajta. Miután a szakember bebizonyította a különlegesA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. leletHatezer éves leletekre bukkantak Zalában. eredetiségét és megszerezte, átadta azt a kutatóknak.

Cau és kollégái eleinte persze gyanakodva méregették a leletet, és úgy is kezdtek neki a vizsgálatának, mintha hamisítvánnyal lenne dolguk. A kutatók egy rendkívül finom műszer segítségével lestek be a teremtmény majdnem teljes csontvázát rejtő sziklatömbbe, hogy háromdimenziós képeket készítsenek az állatról. A felvételekből aztán egyértelmű vált, hogy valóban egyetlen teremtményről van szó. A fosszíliaA Tibeti-fennsíkon is képes volt életben maradni a titokzatos gyenyiszovai ember. egy mongóliai tudományos intézet gyűjteményébe fogKihúzták a világ leghosszabb emberi fogát. kerülni. Az állat Francois Escuilliéről és Halszka Osmolska néhai lengyel paleontológusról kapta a nevét.

Nature, phys.org, ESRF, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!