Beindult a világ leghosszabb szupravezető lineáris részecskegyorsítója

Előállította az első felvillanásokat a világ leghosszabb szupravezető lineáris részecskegyorsítóKülönleges izotópokkal támogatja a rákkutatást a CERN. ja, a Hamburg melletti European XFEL, amellyel atomi szintű szerkezeteket és folyamatokat akarnak lefényképezni. Az első napon másodpercenként egy-egy villanást produkáltak, a létesítmény szeptemberi hivatalos felavatásáig azonban másodpercenként 27 ezerre akarják növelni a felvillanások számát. A felvillanó lézerfény mindössze 0,8 nanométer hullámhosszú volt, ami 500-szor rövidebb a látható fény hullámhosszánál.

“A kutatásÚjraindult a kutatás az eltűnt maláj utasszállító roncsai után. új korszaka veszi kezdetét Európában az első lézerfénnyel, amelyet ma a világ legmodernebb és a legnagyobbAllure of the Seas - a világ legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója. teljesítményű lineáris gyorsítójával előállítottunk” – idézte a dpa és az AP a németországi kutatóintézet közleményét.

Forrás: European XFEL/Dirk Nölle, DESY

A schenefeldi berendezés 2,1 kilométer hosszú földalatti elektrongyorsítójában 98 darab, 1,7 kilométer távon egymás után kapcsolt rezonátor gyorsítja az elektronokat egyelőre 12 GeV (12 milliárd elektronvolt) energiára; ezt az energiát a következő hónapokban fokozatosan 17,5 GeV-re fogják emelni. A rezonátorok nióbium fémből készültek és az abszolút nulla fok közelében, -271 Celsius-fokos hőmérsékleten működnek, ahol a nióbium szupravezetővé válik, vagyis teljesen elveszíti elektromos ellenállását – olvasható az MTAMágneses nulltér laboratórium épül Magyarországon. Wigner Fizikai Kutatóközpont honlapján.

Forrás: European XFEL / Heiner Müller-Elsner

A felgyorsított elektronokat mágnesek különlegesEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. elrendezésű, mintegy 200 méter hosszú sorozatába, úgynevezett un­du­lá­to­rok­ba vezetik, amelyekben másodpercenként 27 000 igen rövid, a lézerfényhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező, a hagyományos röntgenforrásokénál egy milliárdszor erősebb röntgenfelvillanás keletkezik. A kutatók ezeket a 10 keV körüli energiájú, vagyis a keményröntgen-tartományba eső fotonokból álló felvillanásokat fogják használni az összesen 3,4 kilométer hosszúságú röntgenlézer végén kiépülő mérőállomásokon kísérletek végzésére. Ezekben atomi felbontással térképezik fel vírusok szerkezetét, sejtek molekuláris összetételét fejtik meg, háromdimenziós “fényképeket” készítenek a na­no­vi­lág­ról, gyors kémiai reakciókat “filmeznek le” vagy éppen olyan folyamatokat tanulmányoznak, amilyenek a bolygóNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. k belsejében zajlanak.

Forrás: European XFEL / Heiner Müller-Elsner

Az egyik legnagyobb európai kutatási infrastruktúra, a European XFEL tervezése 20 éve kezdődött, az építése hét évig tart. A röntgenlézer létrehozását 11 ország (Dánia, FranciaországBetiltották a tengeri emlősök fogságban tartását és szaporítását Franciaországban. , Lengyelország, MagyarországÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. , NémetországHatalmas karácsonyfát rajzoltak Németország egére egy tesztrepülőgéppel. , OlaszországSzürreális látványt nyújt Dél-Tirol egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. , Oroszország, SpanyolországTeljes jogú lakosoknak nyilvánította a kutyákat és macskákat egy spanyol város. , SvájcEurópa legnagyobb föld alatti tava - Le lac souterrain de Saint-Léonard . , Svédország és Szlovákia) vállalta, a 2005-ös árakon számolt 1,22 milliárd euró teljes költségből Németországra 58 százalék, Oroszországra 27 százalék jut. Magyarország teljes jogú tagként a költségek 1 százalékát állja.

Magyar kutatókA gyémántnál is keményebb anyagot hoztak létre magyar kutatók közreműködésével. a nyolcvanas évek óta használnak analitikai és anyagvizsgálati célból részecskegyorsítókon alapuló röntgenforrásokat, ilyen tapasztalatokat elsősorban a legnagyobb európai szinkrotronnál, a grenoble-i ESRF-nél szereztek. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban jelenleg két kutatócsoport készül arra, hogy a hamburgi létesítmény egyik első használója legyen. A Schenefeldben tervezett hat kísérleti műszer közül az első kettővel ősszel kezdődhetnek az első felhasználói kísérletek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!