Befejezték a titkos kamrák utáni kutatást Tutanhamon sírjában

Olasz régészek január vége óta kutattak rejtett helyiségek után az ókori egyiptomi fáraó síremlékében, s arra az eredményre jutottak, hogy nincsenek titkos kamrák TutanhamonNyolc ember áll bíróság elé a Tutanhamon-maszk megrongálásáért. luxori sírjában. Az egyiptomi régészeti tanács vezetője, Musztafa Vaziri jelentette be, hogy a kutatócsoport radaros szkenneléssel vizsgálta át a sírt, és sem titkos kamrákat, sem ajtónyílások, küszöbök nyomát nem találta.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons/Hajor

Az olasz régészek kutatása megcáfolta azt az elméletet, amely szerint átjárók vagy kamrák rejtőznének Tutanhamon sírjában. Nicholas Reeves brit archeológus 2015-ben állította fel elméletét, amely szerint a fáraó sírkamrájának északi faláról készült fotókFotó alapján is képesek felismerni az emberi arcot a juhok. és szkenneléssel készült felvételek arra utalnak, hogy mögötte további titkos kamrák rejtőzhetnek. Reeves úgy vélte, a rejtett kamrák egyikében lehet NofertitiTutanhamon fáraó sírja rejtheti Nofertiti maradványait. sírja, aki Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a felesége volt.

Forrás: Wikimedia Commons/Roland Unger

Tutanhamon az egyiptomi fáraóBizonyítékot találtak egy eddig ismeretlen óegyiptomi királynő létezésére. k 18. dinasztiájának utolsó uralkodóKatolikus Ferdinánd 500 éves titkos levelezését fejtették meg spanyol hírszerzők. i közé tartozott. 19 évesen rejtélyesMegfejtették egy rejtélyes holt-tengeri tekercs szövegét. körülmények között hunyt el. Síremlékét meglepően érintetlenül 1922-ben fedezték fel a luxori Királyok völgyében, a fáraók temetkezési helyén.

Forrás: The New York Times/Wikimedia Commons/Tutankhamun Archive, Griffith Institute, University of Oxford
Forrás: Wikimedia Commons/Harry Burton


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!