Bátaszék legöregebb fája, a molyhos tölgy lett az év európai fája

BátaszékMár lehet szavazni a bátaszéki tölgyre Az év európai fája versenyben. legöregebb fája, a település büszkesége, a Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgyMár lehet szavazni a bátaszéki tölgyre Az év európai fája versenyben. lett a 2016-os év európai fája. A Brüsszelben szerdán nyilvánosságra hozott eredmény szerint az idén februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki faSzent fa az út közepén. kapta – olvasható a szervező Environmental Partnership Association közleményében.

ev-faja-2Fotó: Ökotárs Alapítvány

Idézik Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztost, aki a díjátadón videoSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. üzenetben köszöntötte a résztvevőket, és aki szerint “a fákA Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája. arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természetTeknőskönnyet isznak az Amazonas folyó mentén élő pillangók. ”. Pavel Poc, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának egyik alelnöke, a díjátadó egyik védnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy “a fákkal való találkozás számos történetet hoz felszínre, amelyek gyakran legendákká válnak, néha történelmünk részét képezik.” A versenyszervezők reménye szerint Az év európai fájaA Jászai Mari tér legszebb platánja lett az Év Fája. kezdeményezés néhány éven belül páneurópai mozgalommá válik, amely jelentősen és mérhetően foga erősíteni a helyi közösségeket és a környezettudatos életmódot.

tolgyFotó: Ökotárs Alapítvány

A közlemény felidézi, hogy 15 európai ország 15 fája versengett egymással A 2016-os év európai fája címért. Minden versenyben részt vevő fa a környezetükben élő emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség fontosságátÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. , illetve a helyi közösségek összefogását mutatják – írták. Az idei nyertes, az öreg molyhos tölgyMár lehet szavazni a bátaszéki tölgyre Az év európai fája versenyben. a Bátaszék feletti dombon őrködik, vigyáz a településre, hogy történelmi és emberi értékeit meg tudja őrizni az utókornak.

“Az évszázadok óta őrködő tölgy szeretetét, tiszteletét bizonyítja, hogy minden évben május 25-én, Orbán napján a környék lakosai szívesen elevenítik fel a hagyományt, amely szerint a tölgy törzsét gazdagon meg kell locsolni borral, hogy a következő évben is bőséges szőlő és bor teremjen a vidéken” – olvasható a versenyMagával ragadó alkotással diadalmaskodott az év természetfotósa verseny idei győztese. magyar nyelvAz emberi beszéd fejlődését tárják fel az orángutánok hangjai. ű honlapján.

MTI fotó: Sóki Tamás

Sümegi József diakónus, a város önkormányzati képviselője az MTI-nek elmondta, hogy a díj példaértékű összefogás eredménye, minden bátaszéki magáénak érezte a tölgy népszerűsítését. Hozzátette, hogy a négyszáz éves fa egyházi területen áll, és azért is maradhatott meg, mert védte az Orbán-kápolnát. A környék ősnövénytakarójához tartozik, tisztelet és megbecsülés övezi. A bátaszékiek régóta gondozzák, levágott száraz ágainak helyét begyógyították, ezzel óvva meg a betegségektől. A bátaszéki molyhos tölgy a békés, szeretetteljes együttélésnek, a sokgyökerű bátaszéki közösségnek a szimbóluma – mondta a képviselő.

Az év európai fája díjat idén május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak – tette hozzá. Idén második helyen végzett a csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazattal, harmadik helyezett lett a szlovákiai Bosác körtefája 29 114 vokssal.

ev-fajaFotó: Ökotárs Alapítvány

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!