Az űrbe sugározták Stephen Hawking szavait – a legközelebbi fekete lyuk a célpont

A “béke és a reményNem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól. üzeneteként” sugározták az űrbe Stephen HawkingIjesztő jóslattal állt elő Stephen Hawking. szavait a világhírű elméleti fizikus hamvainak ünnepélyes elhelyezése után. Az “asztrofizika popsztárjaként” is emlegetett tudós gondolataihoz Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, azaz Vangelis, a legismertebb görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája készített zenét.

Fotó: NASA HQ PHOTO/flickr 

A szerzeményt a Földhöz legközelebbi fekete lyukElőször sikerült felvételt készíteni egy fekete lyukról. irányába sugározták az Európai Űrügynökség (ESA) spanyolországi, Cebrerosban lévő állomásáról azt követően, hogy a fizikus hamvait örök nyugalomra helyezték a londoni Westminsteri apátságban tartott hálaadó istentiszteletet keretében. A szertartáson beszédet mondott mások mellett Benedict Cumberbatch angol színész, aki Hawkingot alakította a BBC egy televíziós drámájában, valamint Tim Peake brit űrhajós is. A gyászszertartáson a családtagokon és a barátokon kívül szerte a nagyvilágból a nagyközönség ezer, sorsoláson kiválasztott tagja vehetett részt.

Fotó: Wikimedia Commons/Magnus Norden

A világhírű fizikus lánya, Lucy szerint az 1A 0620-00 jelű fekete lyukHatalmas lyuk keletkezett egy orosz faluban. irányába sugárzott szavak a béke és a remény üzeneteként szolgálnak az “egyetértésről és annak fontosságáról, hogy harmóniában kell együtt élnünk ezen a bolygón”. Hawking március 14-én hunyt el cambridgeEgy hét alatt kétmillióan voltak kíváncsiak Stephen Hawking doktori értekezésére. -i otthonában 76 éves korában, gyógyíthatatlan betegségével vívott hosszú küzdelmét követően. Hamvait Isaac Newton sírja mellett helyezik nyugalomra. Newtont 1727-ben temették el a Westminsteri apátságban, ott nyugszik a közelében 1882 óta Charles Darwin is.

Fotó: Intel Free Press/flickr 

A korunk egyik legnagyobb elméjeként emlegetett tudós 1942. január 8-án született Oxfordban. Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktoriEgy hét alatt kétmillióan voltak kíváncsiak Stephen Hawking doktori értekezésére. fokozatot. Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett.

Kezdetben bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta már csak megosztani gondolatait másokkal. Bár az orvosok rövid időt jósoltak neki, csodával határos módon több mint öt évtizedet élt együtt betegségével, amely testi állapotát lerontotta, de elméjét nem.

Fotó: Jim Campbell/Aero-News Network (NASAEgy nagy aszteroida fog elhaladni a Föld mellett. )

Cambridge-ben, ahol lakott, Hawkingot március 31-én búcsúztatták a St. Mary templomban, annak az épületnek a közelében, ahol a tudós több mint 50 éven át tudományos tevékenységét végezte. Hawking számos kitüntetés birtokosa volt, harminckét évesen lett a brit Királyi Akadémia tagja, 37 évesen megkapta Cambridge-ben a matematika tanszék vezetői posztját, amelyet Newton is betöltött. 2009-ben nyugdíjba vonult, de professor emeritusként folytatta munkáját a Cambridge-i Egyetemen, a relativitáselmélettel és gravitációval foglalkozó csoportot vezette.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!