Az univerzum leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezték fel

Az univerzumFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. leggyorsabban növekvő, óriási fekete lyukElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. át fedezték fel, amely kétnaponta a Napénak megfelelő tömeget nyel el – jelentették be ausztrál csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ászok. A szupermasszív, vagyis rendkívül nagy tömegű feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukÓriási lyukak Guatemalában a város közepén. több mint 12 milliárd fényévnyi távolságban található, a becslések szerint a mérete a Nap húszmilliárdszorosa és egymillió évenként egy százalékot növekszik – közölte Christian Wolf, az Ausztrál Nemzeti Egyetem csillagásza és asztrofizikusa.

Forrás: ESA/Hubble, L. Calçada (ESO)

“Ez a fekete lyuk olyan gyorsan nő, hogy ezerszer fényesebben világít, mint egy egész galaxisCsillagrendszerek "nemrég" bekövetkezett összeütközéséből jött létre az Androméda galaxis. , köszönhetően a naponta beszívott gáznak, amely hatalmas súrlódást és hőt fejleszt. Ha ez az óriási objektum a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. közepében lenne, tízszer fényesebbnek tűnne, mint a telihold. Hihetetlenül fényes csillagnak látszana, amely az ég minden más csillagának fényét elhomályosítaná” – mondta Wolf.

Egy fényes szupermasszív fekete lyuk a HubbleA KOZMOSZ - Kihagyhatatlan NASA képek a Hubble lencséjén keresztül. űrtávcső felvételén (Forrás: ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. /Hubble & NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. )

Ekkora és ilyen gyorsan növekvő fekete lyukakNégy új gravitációshullám-forrást találtak - az egyik jelei 5 milliárd évvel ezelőtt indultak útnak. rendkívül ritkák. A jelenséget az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. (ESA) GaiaHatalmas "szellemgalaxist" fedeztek fel a Tejútrendszer peremén. űrszondája észlelte, amikor égitestek apró mozgásait mérte. A felfedezést az Ausztrál Nemzeti Egyetem Siding SpringRendkívül ritka csillagászati esemény lesz október 19-én. csillagvizsgálójának 2,3 méteres teleszkópjával bizonyították.

Siding Spring Obszervatórium (Forrás: Wikimedia Commons/Ssopete)

ANU, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!