Az univerzum leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezték fel

Az univerzumFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. leggyorsabban növekvő, óriási fekete lyukElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. át fedezték fel, amely kétnaponta a Napénak megfelelő tömeget nyel el – jelentették be ausztrál csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászok. A szupermasszív, vagyis rendkívül nagy tömegű feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukÓriási lyukak Guatemalában a város közepén. több mint 12 milliárd fényévnyi távolságban található, a becslések szerint a mérete a Nap húszmilliárdszorosa és egymillió évenként egy százalékot növekszik – közölte Christian Wolf, az Ausztrál Nemzeti Egyetem csillagásza és asztrofizikusa.

Forrás: ESA/Hubble, L. Calçada (ESO)

“Ez a fekete lyuk olyan gyorsan nő, hogy ezerszer fényesebben világít, mint egy egész galaxisSötét anyag nélküli távoli galaxist észleltek. , köszönhetően a naponta beszívott gáznak, amely hatalmas súrlódást és hőt fejleszt. Ha ez az óriási objektum a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. közepében lenne, tízszer fényesebbnek tűnne, mint a telihold. Hihetetlenül fényes csillagnak látszana, amely az ég minden más csillagának fényét elhomályosítaná” – mondta Wolf.

Egy fényes szupermasszív fekete lyukA világegyetem hajnaláról származó szupermasszív fekete lyukakat fedeztek fel. a HubbleElőször dokumentálták egy nagy sötét folt keletkezését a Neptunuszon. űrtávcső felvételén (Forrás: ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. /Hubble & NASAÚtnak indították a NASA új exobolygó-vadász űrszondáját. )

Ekkora és ilyen gyorsan növekvő fekete lyukakKét újabb gravitációshullám-forrást találtak - összeolvadó fekete lyukak lehetnek. rendkívül ritkák. A jelenséget az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. (ESA) GaiaLenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton. űrszondája észlelte, amikor égitestek apró mozgásait mérte. A felfedezést az Ausztrál Nemzeti Egyetem Siding SpringRendkívül ritka csillagászati esemény lesz október 19-én. csillagvizsgálójának 2,3 méteres teleszkópjával bizonyították.

Siding Spring Obszervatórium (Forrás: Wikimedia Commons/Ssopete)

ANU, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!