Az univerzum leggyorsabban növekvő fekete lyukát fedezték fel

Az univerzumFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. leggyorsabban növekvő, óriási fekete lyukFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. át fedezték fel, amely kétnaponta a Napénak megfelelő tömeget nyel el – jelentették be ausztrál csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ászok. A szupermasszív, vagyis rendkívül nagy tömegű feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukÓriási lyukak Guatemalában a város közepén. több mint 12 milliárd fényévnyi távolságban található, a becslések szerint a mérete a Nap húszmilliárdszorosa és egymillió évenként egy százalékot növekszik – közölte Christian Wolf, az Ausztrál Nemzeti Egyetem csillagásza és asztrofizikusa.

Forrás: ESA/Hubble, L. Calçada (ESO)

“Ez a fekete lyuk olyan gyorsan nő, hogy ezerszer fényesebben világít, mint egy egész galaxisCsillagrendszerek "nemrég" bekövetkezett összeütközéséből jött létre az Androméda galaxis. , köszönhetően a naponta beszívott gáznak, amely hatalmas súrlódást és hőt fejleszt. Ha ez az óriási objektum a TejútrendszerFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. közepében lenne, tízszer fényesebbnek tűnne, mint a telihold. Hihetetlenül fényes csillagnak látszana, amely az ég minden más csillagának fényét elhomályosítaná” – mondta Wolf.

Egy fényes szupermasszív fekete lyuk a HubbleA KOZMOSZ - Kihagyhatatlan NASA képek a Hubble lencséjén keresztül. űrtávcső felvételén (Forrás: ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. /Hubble & NASAFurcsa mélyedést fedeztek fel a Marson, mely a csillagászokat is meglepte. )

Ekkora és ilyen gyorsan növekvő fekete lyukakIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. rendkívül ritkák. A jelenséget az Európai ŰrügynökségEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. (ESA) GaiaHatalmas "szellemgalaxist" fedeztek fel a Tejútrendszer peremén. űrszondája észlelte, amikor égitestek apró mozgásait mérte. A felfedezést az Ausztrál Nemzeti Egyetem Siding SpringRendkívül ritka csillagászati esemény lesz október 19-én. csillagvizsgálójának 2,3 méteres teleszkópjával bizonyították.

Siding Spring Obszervatórium (Forrás: Wikimedia Commons/Ssopete)

ANU, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!