Az univerzum eddig mért leggömbölyűbb természetes égitestét fedezték fel

Az univerzumAz univerzum egyik legsötétebb helye. eddig mért leggömbölyűbb természetes égitestét fedezték fel a göttingeni Max Planck naprendszerkutató intézet (MPS) munkatársai. A csillagokA gyönyörű éjjeli égbolt Bret Webster fotóin . és bolygóSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. k – többek közt forgó mozgásuk miatt – sohasem teljesen gömbölyűek. A felfedezett KeplerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. 11145123 lassan forgó csillagRekordideje, egy évtizede nyel el egy csillagot egy fekete lyuk. , amely a Földtől több mint ötezer fényévre található.

A csillag 1,5 millió kilométeres átlagos sugarával kétszer akkora, mint a NapHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. . A sarkoktól a csillag középpontjáig mért sugara csak 1,5 kilométerrel tér el egyenlítői rádiuszától. A csillag hatalmas, hárommillió kilométeres átmérőjéhez képest ez az eltérés meglepően kicsi.

leggombolyubbForrás: Laurent Gizon et al/Mark A Garlick

“Az eddigi leggömbölyűbb csillag felfedezése véletlen volt” – mondta Laurent Gizon, az MPS munkatársa, a Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány szerzője. A göttingeni szakértők szerint a csillagok nem tökéletes gömbök. Formájukat több tényező befolyásolja, például a centrifugális erő: minél gyorsabban forog egy csillag, annál laposabb lesz. A Nap háromszor olyan gyorsan forog saját tengelye körül, mint a Kepler 11145123, az egyenlítőnél mérhető sugara tíz kilométerrel hosszabb, mint a sarkoknál. A lényegesen kisebb Földnél a különbség 21 kilométer. Kutatásuk során a göttingeni tudósok az amerikai űrkutatási hivatal (NASAHatalmas aszteroida halad el a Föld mellett. ) Kepler-űrteleszkópjának megfigyeléseit és méréseit elemezték.

keplerA kutatók a Kepler-űrteleszkóp megfigyeléseit és méréseit elemezték (Forrás: NASA/Ames/JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. )

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!