Az év eddigi legnagyobb napkitörése

Csütörtökön reggel, magyar idő szerint nem sokkal kilenc óra urán a NASAÉlesebb és részletesebb fotót készítettek a Teremtés oszlopairól. Solar Dynamics Observatory műholdja a NapSikerült megfigyelni a Nap koronakidobódásának születését. idei legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. napkitörésA Napnál is fényesebbeket lobban egy barna törpe. ét észlelte. A kitörést M6,5 erejűnek mutatták a műszerek, vagyis az nem érte el a legdurvább, X fokozatot, de közel járt hozzá. A napkitöréseket az energiájuk szerint A, B, C, M és X betűkkel jelzett kategóriákba osztják, X alatt a földi atmoszféra miatt nemigen érzünk meg semmit a dologból, legfeljebb a sarkvidékekhez közel élők gyönyörködhetnek ilyenkor az északi fényben. A NASA szerint a mostani kitörés esetlen okozhat pár perces zavarokat a rádiókommunikációban, amikor a kitörésben a Nap felszínéről távozott több milliárd tonnányi plazma eléri a Földet, és itt geomágneses viharokat okoz.

napkitörés

A napkitörés plazmafelhőjében érkező nagy energiájú, töltött részecskéket általában eltéríti a FöldA dél-atlanti anomália ellenére nem várható a Föld mágneses pólusváltása. magnetoszférája, azonban a két mágneses pólus környékén reakcióba léphetnek vele, ezzel pedig geomágneses viharokat gerjesztenek. Ilyenkor a Napból érkező részecskék ütköznek az atmoszféra gázatomjaival, ionizálják azokat, amire a levegőben levő oxigénBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. és nitrogén fénykibocsátással reagál – ezt nevezzük sarki fénynek.

Napkitörés

A Nap felszínén a viharok aktivitása 11 éves ciklusokban erősödik és gyengül, jelenleg éppen a felfutó szakaszban legvégén vagyunk egy ciklus csúcspontja előtt. 2013-ra azt várják a kutatók, hogy akár távközlési műholdakat komolyan megzavaró, esetleg meg is károsító napviharokkal kell szembenéznünk. Az eddig észlelt legnagyobb napkitörést 2003-ban X28-as erejűre becsülték, pontos mérési adat nincsen róla, ugyanis kiakasztotta a SOHO napszonda műszereit. Legutóbb tavaly márciusban regisztrált a NASA X-kategóriás kitörést. – Írta az Index


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!