Az eddigi legnagyobb tengeri sárkány maradványait fedezték fel

Az eddigi legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. , több mint háromméteres “tengeri sárkányElőször bukkantak a rubin tengeri sárkány élő példányaira. “, vagyis egy 200 millió évvel ezelőtt élt iktioszaurusz maradványait fedezték fel Nagy-Britanniában – számolt be a hírről a BBC. Az iktioszauruszok fajai akkoriban népesítették be a Föld óceánjait, amikor a szárazföldet a dinoszauruszokÚjabb őshüllőmaradványokat tártak fel Villányban - egy félméteres állkapocs is előkerült. lakták. A most vizsgált egyed kövületeit több mint húsz éve találták meg az angol partokon, de mostanáig nem tanulmányozták őket.

Forrás: Dean Lomax

Sven Sachs német paleontológus lett rájuk figyelmes egy hannoveri múzeumban. Kapcsolatba lépett angol kollégájával, Dean Lomax-szel, aki az iktioszauruszok szakértője.”Lenyűgöző, hogy még mindig találunk újdonságot a múzeumi gyűjteményekben, a felfedezéshez ki sem kell menni terepre” – mondta a Machesteri Egyetem őslénykutatója.

Forrás: Dean Lomax

Az újra felfedezett egyed az Ichthyosaurus somersetensis elnevezésű fajhoz tartozik, mely nevét a délnyugat-angliai megyéről kapta, ahol számos tengeri hüllő kövületei kerültek elő a földből. A tengeri sárkány fosszíliáit Doniford Bayben ásták ki az 1990-es években, majd az értékes leletEgyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben. valahogy a hannoveri Alsó-szászországi Állami Múzeumba jutott.

A hüllő kifejlett nőstény, mely halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álakor vemhes volt. “Nemcsak a faj egyedeinek nagyságáról kaptunk új információt, de a most vizsgált példány egyben a harmadik ismert iktioszaurusz, amelyikben embriót találtunk” – tette hozzá Lomax.

Forrás: Joschua Knüppe

Az iktioszauruszok maradványai az elsők között voltak, melyeket a hajdani kövületvadászok felfedeztek. Az első teljes csontvázat 1810-ben Lyme Regisben találta meg Mary Anning. A felfedezésHatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában. nagy megdöbbenést váltott ki a tudományos világban, a Föld történetéről, a fajok kialakulásáról alkotott új elképzeléseket támasztotta alá. Az egyedet leíró tanulmányt az Acta Paleontologica Polonica aktuális számában tették közzé.

Forrás: Dean Lomax

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!