Az amuri leopárd – egy súlyosan veszélyeztetett faj

Az amuri leopárdTíz érdekes tény a kihalás szélére került nagymacskákról. (Panthera pardus orientalis)  Kelet-Oroszország, Északkelet-KínaA jégkorszakot is túlélt emberféle maradványait azonosították. és a Koreai-félsziget hegyvidéki erdeiben él. Mára mindössze egy viszonylag kis területen, az orosz–kínai–észak-koreai határok háromszögében él. Korábban előCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. fordult Kína északkeleti részén és a Koreai-félszigeten is, de innen mára nagy valószínűséggel kihaltKözelebb kerültek a tudósok a mamut feltámasztásához. . Az egyik legritkább macskaféle, manapság a vadonban 35-45 egyednél nem él több. A Természetvédelmi Világszövetség az amuri leopárdot a súlyosan veszélyeztetettÚj párt kapott Szegedi Vadasparkban élő észak-kínai párduc.  állatok közé sorolja.

Amuri leopárd

Amuri leopárd

Amuri leopárd

E veszélyben lévő állat fő tápláléka a szibériai őz, a vapiti és a szikaszarvas, ezek mellett nyúlra és borzra is vadászik. A vadonban 10-15 évet él, de fogságban akár 25 évig is élhet. Csak a fogságban tartott amuri leopárdok szaporodási szokásairól vannak ismereteink. A megfigyelések alapján elmondható, hogy a vemhesség 12 hétig tart és 1-4 kölyök születik, általában csak kettő. A fiatal állatok két évig anyjukkal maradnak. A nőstények, ivarérettséget 3-4 évesen érik el.

Amuri leopárd

Amuri leopárd

Amuri leopárd

Amuri leopárd

Amuri leopárd

Amuri leopárd


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!