Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű permafroszt olvadhat ki

Brit kutatók szerint Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű fagyott talaj, vagyis permafrosztŐskori óriásvírust szeretnének feltámasztani francia kutatók. olvadhat ki és szabadíthat fel üvegházhatású gázokat, ha nem sikerül a felmelegedést megfékezni. A permafroszt, vagyis a legalább két éve fagyott talaj a korábban véltnél érzékenyebb a felmelegedésre a kutatók szerint, akik elsőként becsülték fel, mekkora terület olvadhat fel a klímaváltozásA világűrből is látszik a városok "hőségstressze". miatt.

Fotó: Wikipedia/Brocken Inaglory

A leginkább a magas számú szélességi körök vidékén, főként az Északi-sarkvidéken található örökfagy nagy mennyiségű szén-dioxidot és metánt tartalmaz, mely a talaj olvadásA sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását. ával felszabadul és a légkörbe jut – írták az Exeteri Egyetemnek, a Leedsi Egyetemnek és Nagy-Britannia hivatalos meteorológiai szolgálatának (Met Office) kutatói a Nature Climate Change című szaklapban. A bolygó 1 Celsius-fokos melegedésével négymillió négyzetkilométernyi fagyott talaj olvad fel, a kétfokos emelkedés magával vonná, hogy az örökfagy több mint 40 százaléka veszik el – olvasható a tanulmányban.

Fotó: Wikipedia/Brocken Inaglory
Fotó: Wikipedia/flickr.com/Steve Jurvetson

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény az iparosodás előtti hőmérséklethez képest “jóval 2 Celsius-fok alatt” akarja tartani a felmelegedésEgyre zöldebb az Antarktisz a klímaváltozás miatt. mértékét, ehhez majdnem 200 ország fogott össze. A felmelegedés jelenlegi üteme mellett azonban “szinte minden permafroszt elveszhet” – fogalmazott Sarah Chadburn, a tanulmány vezető szerzője.Becslések szerint 35 millió ember él fagyott talaj fölött emelt településeken, az olvadás miatt a földA sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását. instabillá válhat alattuk, épületek, utak omolhatnak össze a kutatók szerint.

“Azt reméljük, a permafrosztolvadás mértékének pontosabb felmérése segít jobban megérteni a globális felmelegedésTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. következményeit és befolyásolhatja az ezzel kapcsolatos intézkedéseket” – írta közleményében Eleanor Burke, a Met Office permafrosztkutatója, a tanulmány társszerzője.

MTI, Nature Climate Change, Met Office


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!