Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű permafroszt olvadhat ki

Brit kutatók szerint Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű fagyott talaj, vagyis permafrosztÉvtizedeken belül lakhatóvá válhat Szibéria nagy része a klímaváltozás miatt. olvadhat ki és szabadíthat fel üvegházhatású gázokat, ha nem sikerül a felmelegedést megfékezni. A permafroszt, vagyis a legalább két éve fagyott talaj a korábban véltnél érzékenyebb a felmelegedésre a kutatók szerint, akik elsőként becsülték fel, mekkora terület olvadhat fel a klímaváltozásElképesztő mennyiségű fa tűnik el évente a Földről. miatt.

Fotó: Wikipedia/Brocken Inaglory

A leginkább a magas számú szélességi körök vidékén, főként az Északi-sarkvidéken található örökfagy nagy mennyiségű szén-dioxidot és metánt tartalmaz, mely a talaj olvadásGrönland jégmezői felé tart az Európán végigvonuló, rekordokat döntő hőhullám. ával felszabadul és a légkörbe jut – írták az Exeteri Egyetemnek, a Leedsi Egyetemnek és Nagy-BritanniaA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. hivatalos meteorológiai szolgálatának (Met Office) kutatói a Nature Climate Change című szaklapban. A bolygó 1 Celsius-fokos melegedésével négymillió négyzetkilométernyi fagyott talaj olvad fel, a kétfokos emelkedés magával vonná, hogy az örökfagy több mint 40 százaléka veszik el – olvasható a tanulmányban.

Fotó: Wikipedia/Brocken Inaglory
Fotó: Wikipedia/flickr.com/Steve Jurvetson

A 2015-ös párizsi klímaegyezményÉvente 25 millióan válnak földönfutóvá a klímaváltozás miatt. az iparosodás előtti hőmérséklethez képest “jóval 2 Celsius-fok alatt” akarja tartani a felmelegedésIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. mértékét, ehhez majdnem 200 ország fogott össze. A felmelegedés jelenlegi üteme mellett azonban “szinte minden permafroszt elveszhet” – fogalmazott Sarah Chadburn, a tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. vezető szerzője.Becslések szerint 35 millió ember él fagyott talaj fölött emelt településeken, az olvadás miatt a földBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. instabillá válhat alattuk, épületek, utak omolhatnak össze a kutatók szerint.

“Azt reméljük, a permafrosztolvadás mértékének pontosabb felmérése segít jobban megérteni a globális felmelegedés60 billió dollárt visz el az arktiszi metán. következményeit és befolyásolhatja az ezzel kapcsolatos intézkedéseket” – írta közleményében Eleanor Burke, a Met Office permafrosztkutatója, a tanulmány társszerzője.

MTI, Nature Climate Change, Met Office


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!