Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű permafroszt olvadhat ki

Brit kutatók szerint Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű fagyott talaj, vagyis permafrosztŐskori óriásvírust szeretnének feltámasztani francia kutatók. olvadhat ki és szabadíthat fel üvegházhatású gázokat, ha nem sikerül a felmelegedést megfékezni. A permafroszt, vagyis a legalább két éve fagyott talaj a korábban véltnél érzékenyebb a felmelegedésre a kutatók szerint, akik elsőként becsülték fel, mekkora terület olvadhat fel a klímaváltozásElképesztő mennyiségű fa tűnik el évente a Földről. miatt.

Fotó: Wikipedia/Brocken Inaglory

A leginkább a magas számú szélességi körök vidékén, főként az Északi-sarkvidéken található örökfagy nagy mennyiségű szén-dioxidot és metánt tartalmaz, mely a talaj olvadásSzakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket. ával felszabadul és a légkörbe jut – írták az Exeteri Egyetemnek, a Leedsi Egyetemnek és Nagy-BritanniaA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. hivatalos meteorológiai szolgálatának (Met Office) kutatói a Nature Climate Change című szaklapban. A bolygó 1 Celsius-fokos melegedésével négymillió négyzetkilométernyi fagyott talaj olvad fel, a kétfokos emelkedés magával vonná, hogy az örökfagy több mint 40 százaléka veszik el – olvasható a tanulmányban.

Fotó: Wikipedia/Brocken Inaglory
Fotó: Wikipedia/flickr.com/Steve Jurvetson

A 2015-ös párizsi klímaegyezményÉvente 25 millióan válnak földönfutóvá a klímaváltozás miatt. az iparosodás előtti hőmérséklethez képest “jóval 2 Celsius-fok alatt” akarja tartani a felmelegedésIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. mértékét, ehhez majdnem 200 ország fogott össze. A felmelegedés jelenlegi üteme mellett azonban “szinte minden permafroszt elveszhet” – fogalmazott Sarah Chadburn, a tanulmány vezető szerzője.Becslések szerint 35 millió ember él fagyott talaj fölött emelt településeken, az olvadás miatt a földBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. instabillá válhat alattuk, épületek, utak omolhatnak össze a kutatók szerint.

“Azt reméljük, a permafrosztolvadás mértékének pontosabb felmérése segít jobban megérteni a globális felmelegedés60 billió dollárt visz el az arktiszi metán. következményeit és befolyásolhatja az ezzel kapcsolatos intézkedéseket” – írta közleményében Eleanor Burke, a Met Office permafrosztkutatója, a tanulmány társszerzője.

MTI, Nature Climate Change, Met Office


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!