Aurora Borealis – a gyönyörű sarki fény

A sarki fényFantasztikus légköri jelenségek egyetlen látványos videóba sűrítve. (az északi féltekén: északi fény vagyis aurora borealisÍgy néz ki a sarki fénybe lőtt rakéta. , délen: aurora australisCsodálatos színekben pompázott a sarki fény Ausztrália felett. ) a FöldA Föld mágneses pajzsának kilyukadását rögzítette egy indiai űrteleszkóp. északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék, elsősorban protonok és elektronok által keltett időleges fényjelenségA gyönyörű északi fényben gyönyörködhettek Amerikában. . A töltött részecskéket a Földet védő magnetoszféra eltéríti és csak a mágneses pólusok, vagyis a sarkvidék környezetében képesek bejutni a légkörbe.

Átlépve a védőpajzson a légkört alkotó gázok atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig az alapállapotba való visszatérésükkor fényt bocsájtanak ki. A sarki fény színei a gerjesztett atomoktól függnek, az oxigén zöld és vörös a nitrogén pedig az ibolyakék árnyalatokért felelős. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban az Északi-sarkkörtől északra, illetve a Déli-sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható. Nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották, de északi fény néven is ismert. A Föld legcsodásabb természeti jelenségFantasztikus légköri jelenségek egyetlen látványos videóba sűrítve. ét 1621-ben egy francia tudós Pierre Gassendi nevezte , a római hajnalistennő, Aurora és az északi szél, Borealis után Aurora Borealisnak. Az északi-fény leggyakrabban 100 km-es magasságban figyelhető meg. Kivételes esetekben alacsonyabb szélességi körökön is látható a fényjelenség. Összefüggést találtak a déli és az északi pólusnál fellépő fényjelenségek között.

Sarki fény

Erős naptevékenységet követően, mágneses viharFantasztikus légköri jelenségek egyetlen látványos videóba sűrítve. ok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete, ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető. A sarki fény formái változatosak, állandóan változnak, gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek. Műholdról készült felvételek tanúsága szerint a jelenség fénygyűrKözel öt évnyi utazás után Jupiter körüli pályára állt a Juno űrszonda. űként, glóriaként veszi körül a mágneses pólust. Sarki fényt a NaprendszerKülönleges aszteroida kering a Naprendszerben.  más mágneses bolygó26+8 elképesztő kép a bolygók, a Naprendszer, a Tejút és a galaxisok méreteiről. inál (JupiterKözel öt évnyi utazás után Jupiter körüli pályára állt a Juno űrszonda. , SzaturnuszHamarosan belezuhan a Szaturnuszba a Cassini űrszonda. , UránuszAz Uránusz valaha észlelt legintenzívebb sarki fényeit figyelte meg a Hubble. , NeptunuszEddig ismeretlen törpebolygót fedeztek fel a Neptunusz túloldalán. ) és azok egyes holdjainál (Io, Ganymedes) is megfigyeltek. Az Északi fényt persze számos legenda övezi, néptől és kortól függően. Észak -Európában a Valkűrök fénylő páncélzatának égi tükröződését jelentette. Skóciában a mirrie táncosoknak tulajdonították, az oroszok a sárkányok leheleteként emlegették, a Klondike-i aranyÉvente több százmillió forintnyi arany és ezüst kerül a szennyvízbe Svájcban. ásók a csillogó arany visszatükröződésének hitték.

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény

Sarki fény


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!