Átalakítják a chilei óriásteleszkópot, hogy hatékonyan tudja kutatni a potenciálisan lakható bolygókat

Átalakítják az Európai Déli ObszervatóriumEgy ausztrál bozótosban megtalált helyszín lehet a világ legrégebbi csillagvizsgálója. (ESO) Chilében működő Nagyon Nagy Teleszkópját (VLTHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. ), hogy az hatékonyabban tudja kutatni a hozzánk legközelebbi csillagrendszerTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. , az Alfa Centauri potenciálisan lakható bolygó26+8 elképesztő kép a bolygók, a Naprendszer, a Tejút és a galaxisok méreteiről. it. Az ESO a Breakthrough Starshot nevű projekt ötletgazdáival kötött megállapodást. A Starshot célja, hogy több ezer olyan apró űrhajót küldjenek a Földtől mintegy 40 billió kilométerre – 4,4 fényévre – található Alfa Centauri hármascsillag-rendszerhez, amelyek aztán képeket küldenek vissza a kutatóknak.

vlt-6Forrás: ESO/J.L. Dauvergne & G. Hüdepohl

vlt-3Forrás: ESO/Yuri Beletsky

A Jurij Milner orosz milliárdos és Stephen HawkingIjesztő jóslattal állt elő Stephen Hawking. világhírű asztrofizikusGyorsabban nőnek a fekete lyukak. által támogatott Starshot fogja biztosítani az anyagi erőforrásokat a Nagyon Nagy TeleszkópA világ legnagyobb rádióteleszkópja. (VLT) átalakításához, aminek köszönhetően az űrtávcső hatékonyabban fogja tudni észlelni a halvány planétákat.

vltForrás: ESO/F. Char

A hozzánk legközelebbi csillagrendszer megismerésére irányuló törekvések tovább erősödtek azóta, hogy a kutatók tavaly egy Földhöz hasonló bolygóEgy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a NASA. t fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillagLencsevégre kapták egy csillag születését. , a Proxima CentauriSoha ilyen közelségben nem bukkantak még egy lehetséges "második Földre". , a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül.

bolygo-4Forrás: ESO/Digitized Sky Survey 2/Davide De Martin/Mahdi Zamani

bolygo-2Forrás: Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo

A 2020-as évekre tervezett még nagyobb teleszkópok – mint például az ESO ugyancsak Chilében épülő Rendkívül Nagy Teleszkópja (ELT) -, újabb információkkal szolgálhatnak a szakembereknek az exobolygóElőször próbálnak lencsevégre kapni egy Földhöz hasonló, Naprendszeren kívüli bolygót. k, azaz a Naprendszeren kívüli bolygóMegtalálták az eddig legnagyobb, két csillag körül keringő bolygót. k számáról és természetIlyen a földi paradicsom - lenyűgöző képek a Nagy-korallzátonyról. éről.

vlt-4Forrás: ESO/Y. Beletsky

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!