Átalakítják a chilei óriásteleszkópot, hogy hatékonyan tudja kutatni a potenciálisan lakható bolygókat

Átalakítják az Európai Déli ObszervatóriumA világ legnagyobb rádióteleszkópja. (ESO) Chilében működő Nagyon Nagy Teleszkópját (VLTHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. ), hogy az hatékonyabban tudja kutatni a hozzánk legközelebbi csillagrendszerTöbb mint egymilliárd csillag az új Tejút-atlaszban. , az Alfa Centauri potenciálisan lakható bolygóHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. it. Az ESO a Breakthrough Starshot nevű projekt ötletgazdáival kötött megállapodást. A Starshot célja, hogy több ezer olyan apró űrhajót küldjenek a Földtől mintegy 40 billió kilométerre – 4,4 fényévre – található Alfa Centauri hármascsillag-rendszerhez, amelyek aztán képeket küldenek vissza a kutatóknak.

vlt-6Forrás: ESO/J.L. Dauvergne & G. Hüdepohl

vlt-3Forrás: ESO/Yuri Beletsky

A Jurij Milner orosz milliárdos és Stephen HawkingElhunyt Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus. világhírű asztrofizikusGyorsabban nőnek a fekete lyukak. által támogatott Starshot fogja biztosítani az anyagi erőforrásokat a Nagyon Nagy TeleszkópA világ legnagyobb rádióteleszkópja. (VLT) átalakításához, aminek köszönhetően az űrtávcső hatékonyabban fogja tudni észlelni a halvány planétákat.

vltForrás: ESO/F. Char

A hozzánk legközelebbi csillagrendszer megismerésére irányuló törekvések tovább erősödtek azóta, hogy a kutatók tavaly egy Földhöz hasonló bolygóEgy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a NASA. t fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. , a Proxima CentauriSoha ilyen közelségben nem bukkantak még egy lehetséges "második Földre". , a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül.

bolygo-4Forrás: ESO/Digitized Sky Survey 2/Davide De Martin/Mahdi Zamani

bolygo-2Forrás: Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo

A 2020-as évekre tervezett még nagyobb teleszkópok – mint például az ESO ugyancsak Chilében épülő Rendkívül Nagy Teleszkópja (ELT) -, újabb információkkal szolgálhatnak a szakembereknek az exobolygóIdegen csillagrendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség missziója. k, azaz a Naprendszeren kívüli bolygóMegtalálták az eddig legnagyobb, két csillag körül keringő bolygót. k számáról és természetIlyen a földi paradicsom - lenyűgöző képek a Nagy-korallzátonyról. éről.

vlt-4Forrás: ESO/Y. Beletsky

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!