Aranyszínűvé változott a Szaturnusz titokzatos légköri képződménye

Kékről aranyszínűre változott a SzaturnuszA Jupiteren gyémántból van az esőcsepp. északi sarkánál lévő titokzatos, hatszögletű légköri képződmény. A hexagon lényegében egy körforgást végző felhőrendszer, melynek alakja vélhetően a Szaturnusz szeleinek nagyon eltérő sebességeiből eredeztethető – olvasható a BBC online kiadásában. A megfigyelést az amerikai űrkutatási hivatal (NASAAtomtöltettel térítenék el a Földre veszélyes aszteroidákat. ) CassiniHamarosan belezuhan a Szaturnuszba a Cassini űrszonda. űrszondája tette, amely 2004 óta figyeli a hatodik bolygóSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. t.

A színváltozásLátványos színváltozás - algák festették meg a Boszporusz vizét. valószínűleg a változó évszakokhoz köthető a planétán. A sarkvidékekre beeső napfény mennyisége hatással van a légkörben lévő aeroszolok, vagyis az áramló levegőben lévő részecskék vagy folyadékcseppek mennyiségére.

szaturnusz-3Forrás: NASA/JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. /Space Science Institute/Hampton University

A tudósok szerint a hexagon színének kékesről aranyra váltása annak folyománya, hogy a napfény és a légkörElőször észleltek légkört egy Földhöz hasonló exobolygó körül. kölcsönhatására több aeroszol termelődött. Feltehetően azért történik ez most, mert a Szaturnusz északi féltekéje 2017 májusában eléri nyári napfordulóját.

szaturnuszForrás: NASA

A Cassini 1997-ben indult a Szaturnuszhoz, hogy az általa gyűjtött információkkal a tudósok jobban megértsék a bolygón és más gázóriásokon zajló folyamatokat. SzámíHidegháborús kémműholdak segítségével tárták fel a Himalája drámai környezeti változásait. gépes szimulációkkal kimutatták, hogy az északi sarkvidék körül a széláramlatokban bekövetkező apró eltérések hatszög alakú formációt képesek kialakítani.

szaturnusz-2Fotó: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!