Amerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban

Amerikai bölénySzinte teljesen kiirtották az amerikai bölényeket az 1800-as években. (Bison bison) született a Nyíregyházi Állatparkban, a most egyhetes borjúEgy kis borz ásta el egy elpusztult borjú tetemét. t a látogatók már megtekinthetik a parkGreat Smoky Mountains Nemzeti Park. AmerikaEgy kis borz ásta el egy elpusztult borjú tetemét. élővilágátEgy óriásgát miatt árasztanak el egy ősi települést Törökországban. bemutató kifutórendszerében. Az intézményben eddig egy ivarérett hím és három nőstény élt együtt, s kilenc Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. napnyi vemhesség után világra jött a csapat legifjabb tagja. A kis üsző születése után néhány órán belül lábra állt, egyhetesen már csatlakozott anyjával a park bölénycsapatához. Az itt élő állatok idejük nagy részét táplálkozással töltik, de előszeretettel hemperegnek az iszapban és a homokban.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Az amerikai bölényTuristák miatt kellett elaltatni egy kisbölényt a Yellowstone Nemzeti Parkban. Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse, a bikák akár ezer kilogramm testsúlyúak is lehetnek. Társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya egykor elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsekCsodálatos fotók engednek betekintést az amerikai őslakosok életébe - indiánok a múlt század elején. táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook
Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

A faj az európaiak megjelenésével és a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. ére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánokCsodálatos fotók engednek betekintést az amerikai őslakosok életébe - indiánok a múlt század elején. létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság, így szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk 50 ezer állatra tehető, ezzel – úgy tűnik – biztosítva van a faj fennmaradása. Manapság az amerikai bölény sokkal kisebb csapatban él, főként a nemzeti parkokba szorult vissza. A tehenek és borjaik laza rangsorba szerveződött csordákat alkotnak, melyekhez csak szaporodás idejére csatlakoznak az egyébként egynemű csapatokban élő bikák.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Cikkajánló: Szinte teljesen kiirtották az amerikai bölényeket az 1800-as években


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!