Afrika egyes régióiban a kihalás veszélye fenyegeti az oroszlánokat

Drámaian csökkent az oroszlánok száma Afrikában: egy újonnan megjelent tanulmány szerint egyes régiókban a kihalás veszélyeA nagytestű növényevő állatok 60 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. is fenyegeti őket. Csupán a kontinens déli részén lévő védett területeken növekszik az állatok száma – közölte Hans Bauer, az Oxfordi Egyetem munkatársa által vezetett nemzetközi kutatócsoport az amerikai tudományos1700 ember halálát okozta a kameruni „robbanó tó” 1986-as kitörése. akadémia lapjában (PNAS). A tudósok 47 különböző afrikai régióban az elmúlt 25 évben készült tanulmányokat hasonlították össze. A statisztikai értékelés alapján egyértelmű regionális különbségeket tapasztaltak. Különösen kritikus a helyzet AfrikaA világ legnagyobb trópusi tőzeglápját fedezték fel a Kongó-medencében. nyugati és középső részén: ezek a területek feltehetőleg a következő 20 évben elveszítik az oroszlánpopuláció felét. Kelet-Afrikában is jelentősen csökken a számuk. Az oroszlánEladják a zimbabwei nemzeti parkokban élő vadállatok egy részét. állomány egy része ezekben a régiókban már eltűnt vagy a következő évtizedekben tűnik el – írták Bauer és kollégái.

Oroszlánok
Fotó: Wikipedia

A nagymacskákZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. állománya csak négy Afrika déli részén fekvő országban, Botswanában, Namíbiában, Dél-Afrikában és Zimbabwében növekszik. Ezekben az országokban körbekerített vadvédelmi területen élnek az állatok. A kutatók szerint a jól finanszírozott és szervezett rezervátumok fontos szerepet játszhatnak az oroszlánok megmentésében. A Természetvédelmi VilágszövetségZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listája a veszélyeztetettMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. kategóriába sorolja az oroszlánokat. Az új adatok alapján azonban Bauer és kollégái a besorolás átgondolását javasolják. Az állományt Nyugat- és Közép-Afrikában regionálisan a kihalás50 éven belül soha nem látott mértékű kihalási kockázatnak lesznek kitéve a világ állatfajai. veszélye fenyegeti, Kelet-Afrikában pedig regionálisan veszélyeztetett állatKihalás fenyegeti a Fülöp-szigeteki koboldmakit. . Az, hogy a nagymacskák száma Afrika nagy részén gyorsan csökken, jelentős ökológiai eltolódásra utal, amelynek következtében már nem az oroszlánoké a legfelsőbb csúcsragadozó kulcsszerepe.

Oroszlánok
Fotó: Wikipedia

„A kutatók alátámasztják a Természetvédelmi Világalap (WWF) véleményét, miszerint az afrikai oroszlánpopuláció drámaian csökkent. Az oroszlánok az emberi tevékenység miatt folyamatosan elveszítik területüket” – fejtette ki Brit Reichelt-Zolho, a WWF NémetországBajkeverő gólya „garázdálkodik” egy német faluban. afrikai referense. Kárt okoznak az oroszlánpopulációban a földművesekkel és a környéken élőkkel kialakuló konfliktusok, a zsákmányállatokCsimpánzok is képesek csapatmunkára. számának csökkenése emberek által folytatott vadászatA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. miatt, illetve az, hogy az oroszlánokra is vadásznak orvosi célokra használt testrészeik miatt. „Ezeknek a problémáknak a megoldására a WWF egyrészt az oroszlánok zsákmányállatainak védelmét, másrészt a már létező természetvédelmi területek összekötését tűzi ki célul” – mondta el Reichelt-Zolho.

Oroszlánok
Fotó: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!