A világ népességének leggazdagabb tíz százaléka felelős a széndioxid-kibocsátás feléért

A világ népességAz emberiség fele ebben a "kis" körben él. ének leggazdagabb tíz százaléka felelős a globális szén-dioxidAz amazonasi erdő jól viseli a klímaváltozást. -kibocsátás feléért, míg a legszegényebb ötven százaléknak a számlájára mindössze az emisszió tizede írható – derült ki az Oxfam humanitárius civilszervezet jelentéséből. A leggazdagabb tíz százalék „szénlábnyoma” átlagosan tizenegyszerese a legszegényebb 3,5 milliárd emberének.

india

„A klímaváltozásAusztriát különösen súlyosan érinti a klímaváltozás. és a gazdasági egyenlőtlenségAz űrből láthatók India kirívó anyagi egyenlőtlenségei. problémája egymástól elválaszthatatlan, együttesen a 21. század egyik legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. kihívását jelentik” – hangsúlyozta közleményében Tim Gore, az Oxfam élelmiszer- és klímaügyekkel foglalkozó vezetője. A humanitárius civilszervezet szerint a fejlődő országokban növekszik a leggyorsabban a kibocsátás. A KínaRekordáron kelt el egy ritka kínai teaféle. , IndiaIndiai vonatok - a legzsúfoltabb vonatok a világon. , BrazíliaPantanal - a világ legsűrűbb növényi és állati ökoszisztémája. és Dél-AfrikaKét tonnás orrszarvú egy kislány legjobb barátja. leggazdagabbjainak fogyasztásával kapcsolatos kibocsátás ugyanakkor továbbra is elmarad a leggazdagabb OECD-tagországok lakóinak élelmiszer- és szolgáltatásfogyasztásához kötődő emisszióTaj Lake Palace Hotel - varázslatos szálloda a Pichola-tó közepén. l.

szenlabnyomForrás: Wikipedia/Vinny Burgoo

Az Oxfam szerint India lakosságának legvagyonosabb 10 százaléka átlagosan mindössze negyedannyi szén-dioxidot termel, mint az Egyesült Államok lakosságának legszegényebb 50 százaléka. Kína legszegényebbjei – vagyis az ország lakosságának fele, 600 millió ember – mindössze harmadannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint az Egyesült Államok lakosságának leggazdagabb 10 százaléka, amely 30 millió embert jelent. A szakértők szerint gyakran a világ legszegényebbjei a legfelkészületlenebbek a klímaváltozás hatásaival szemben, különösen a gyéren lakott vidéki területen élő nők a legsebezhetőbbek.

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!