A világ legrégebbi, épségben megőrződött hajóroncsát találták meg a Fekete-tenger mélyén

A világ legrégebbiVasco da Gama elsüllyedt hajójában találtak rá a világ legrégebbi csillagórájára. , teljes épségben maradt elsüllyedt hajóVasco da Gama elsüllyedt hajójában találtak rá a világ legrégebbi csillagórájára. ját találták meg a Fekete-tengerLátványos színváltozás - algák festették meg a Boszporusz vizét. mélyén, Bulgária partjainál brit és bolgár kutatók. A 2400 éves görög kereskedelmi hajó 2 ezer méteres mélységben fekszik a tengerEhető csomagolóanyagot fejlesztenek német kutatók. fenekén, oxigénhiányos vízben, ahol akár évezredekig megőrződnek a szerves anyagok.

Forrás: SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space Flight Center

“Az oldalán fekvő hajónak megvan az árboca, a kormánya, ilyet nem minden napMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. lát az ember. Ilyen típusú görög kereskedelmi hajót mindeddig csak az antik görög vázákon figyeltek meg” – mondta Helen Harr, a Southamptoni Egyetem Tengerrégészeti Központjának archeológusa.

Forrás: Black Sea Maritime Archaeological Project

A Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project) három éven át kutatott egy 2000 négyzetkilométeres területet a Fekete-tenger mélyén, Bulgária partjainál olyan technológiával, amilyennel korábban csak a nagy olajtársaságok rendelkeztek. A kutatók valójában a tengerszint alakulását, a szárazföld süllyedését vizsgálták szonárral és mélytengeri robottal, a régészeti leletekre a munka járulékos hasznaként bukkantak.

Összesen 60, különböző korokból való hajóroncsot fedeztek fel, köztük 2400 évesnél is régebbi maradványokat, de azok teljesen szétesett hajókból származtak. A hajók korát szénizotópos vizsgálattal állapították meg.

Forrás: Black Sea Maritime Archaeological Project

A kutatásban a Southamptoni Egyetemen mellett a Bolgár Tudományos Akadémia, a Bolgár Nemzeti MúzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. és a Bolgár Vízalatti Régészeti Központ vett részt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!