A világ legnagyobb virágtőzsdéje

A világ legnagyobb virágtőzsdéje a hollandiai Aalsmeerben, a Schipol repülőMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. tér közelében található. Aalsmeer már régóta a világ virágpiacának közepe, és globális ármeghatározó aukciója. Aalsmeerben már több mint száz éve kereskednek virággal, HollandiaA Roovere erőd láthatatlan hídja. pedig már a XVI. században meghatározó szerepre tett szert a termesztésben. A világ legnagyobb virágtőzsdéjén naponta nagyjából 21 millió szál virágAz öt legkülönlegesebb növény. fordul meg. Éves forgalma eléri a négymilliárd eurót. Az aalsmeeri virágtőzsde grandiózus területen működik, amely akkora mint MonacoA világ 5 legkisebb országa. . Nemcsak Hollandiából hanem külföldről is érkeznek ide virágok, illetve egzotikus növények például Kenyából, Etiópiából, Ecuadorból, Tanzániából vagy Spanyolországból. A kínálatnak azonban csak húsz százaléka származik importból.

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

A reptérről ide vezető négysávos út felett kétemeletes zárt hídA Roovere erőd láthatatlan hídja. ível át, amelyben az autógyári futószalagokhoz és robotokhoz hasonló gépek szállítják és szortírozzák a növényeket. Tizenhat kilométernyi pályát építettek az út két oldalán elhelyezkedő épületek és raktárak összekötésére. A virágtőzsde mára elképesztő logisztikai vállalkozássá fejlődött. Két műszakban összesen 1800 ember dolgozik Aalsmeerben. Az árut este fogadják a kertGyönyörű függőleges kertek. észetekből, ahol szabvány szerint csomagolják a virágokat, amelyek az óriási hűtőházba kerülnek. Majd hajnalban elindulnak az aukciók több száz kereskedő részvételével, akik villámgyorsan csapnak le a kiszemelt virágra.

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Hatalmas kivetítőn jelenik meg előttük az összes fontos információ: a virág neve és fotója, a targoncán lévő dobozok és bennük lévő vágott és cserepes virágok száma, a minimálisan megvehető mennyiség és persze az ár. Egy-egy döntésre sokszor csak néhány másodperc áll rendelkezésre, ezért a licitálás nagy tapasztalatot és persze felkészülést kíván. A kereskedéshez egyébként az árlejtés módszerét alkalmazzák. A növényeket az előre megállapított legmagasabb áron kiáltják ki, aztán az ár fokozatosan csökken. A virágok túlnyomó többsége gazdára lel a virágtőzsdén, éves szinten mindössze a virágok fél százalékát semmisítik meg. A külföldre kerülő növények többsége Németországba, Nagy-Britanniába, Franciaországba, Olaszországba és Belgiumba kerül.

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

A virágtőzsdét működtető FloraHolland annak köszönheti globális árkialakító befolyását, hogy rendkívül hatékonyan hozza össze a keresletet a kínálattal, és persze kiváló minőségű növényeket fogadnak a kertészetekből. Aalsmeer nyüzsgő virágtőzsdeéje igazi különlegesSzínpompás mókus ugrál az ágakon az indiai erdők mélyén. látványosság, nem csoda, hogy rengeteg turista keresi fel amikor Hollandiában jár.

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde

Virágtőzsde


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!