A világ leggyorsabb számítógépének felépítését rendelte el Barack Obama

A világ leggyorsabb számítógépKínában épült a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. ének felépítését rendelte el 2025-ig Barack Obama amerikai elnök. Az új szuperkomputer hússzor gyorsabb lenne, mint a jelenlegi csúcstartó kínai számítógépKínában épült a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. – olvasható a BBC News honlapján. Az Egyesült Államok az új szuperszámítógéptől összetett szimulációMarsbéli tájon készülnek a vörös bolygó meghódítására Spanyolországban. k végrehajtását és a tudományos kutatásA szervezet valódi biológiai korát kimutató tesztet fejlesztettek ki brit kutatók. megkönnyítését várja. A szerkezetet, amely másodpercenként egytrillió számítást tudna elvégezni, vagyis egy “exaflop” teljesítményre lenne képes, a Nemzeti Stratégiai Számítási Kezdeményezés (NSCI) elnevezésű szervezet építheti fel.

A várakozások szerint a számítógép képes lehet az időjárási adatok elemzésére a mostaninál jóval pontosabb előrejelzések készítése érdekében, emellett segítheti a daganatos megbetegedéssel összefüggő diagnózisok felállítását is röntgenfelvételek analizálásával.

Szuperszámítógép

A Fehér Ház internetes oldalán megjelent rendelet szerint az “exascale” szerkezet megkönnyítheti az amerikai űrkutatási hivatal (NASAVisszatért a nyolc hónapos elszigeteltségből a Mars kutatócsapata. ) tudósainak munkáját is, például lehetővé tehetné, hogy modellezési kapacitásának kihasználásával kiterjedt szélcsatornatesztek nélkül fejlesszenek a jelenleginél áramvonalasabb légi járműveket.

Richard Kenway, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint a célkitűzés stratégiai szempontból tökéletes, hiszen egyesíti a nagy adatmennyiségek hatékonyabb elemzésére irányuló erőfeszítéseket az új hardware kifejlesztésére vonatkozó törekvésekkel. A tudós úgy véli, a szuperszámítógépKínában épült a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. egyebek mellett segítheti a személyre szabott gyógyszerek fejlesztését, amelyeket az egyének genomja és életmódja ismeretében lehetne kialakítani. “A jelenlegi gyógyszereket az átlagembernek tervezik, így néhányak esetében működnek, másoknál viszont nem” – mondta.

Szuperszámítógép

Az Edinburghi Párhuzamos Számítások Központjának (EPCC) kutatója, Mark Parsons szerint a számítógépet haszonnal lehetne alkalmazni a hosszú távú klímamodellezés terén is, hiszen a jövőre vonatkozó jelenlegi becslések igencsak korlátozottak. A tudós úgy látja, a kezdeményezés világos célja a kínai hegemónia megtörése a szuperszámítógépek terén. A legfőbb kihívásnak Mark Parsons az energiahatékonyság növelését nevezte, azonban véleménye szerint még a legjobb esetben is 60 megawatt fogyasztással lehet számolni egy ilyen teljesítményű számítógép működtetésekor, ez éves szinten 60 millió fontos (mintegy 26,4 milliárd forint) áramszámlát jelent.

A világ leggyorsabb számítógépe jelenleg a kínai Kantonban található, a Nemzeti Számítógép Központban. A Tianhe-2Kínában épült a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. (TejútSzent fa az út közepén. -2) elnevezésű szerkezet 33,85 “petaflop” teljesítményre alkalmas, ezzel majdnem kétszer gyorsabb, mint a második helyezett amerikai számítógép, amely az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának tulajdonában van.

Szuperszámítógép

Szuperszámítógép

MTI, BBC


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!