A világ első országúthálózatát fedezték fel a maja kultúra bölcsőjében

Modern lézeres technológia használatával a világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában, a “majaŐsi építményt fedeztek fel a Kukulkán maja piramisban. kultúra bölcsőjében”. Az összesen több mint 240 kilométer hosszú, helyenként negyven méter széles, 17 országútból álló hálózat El Mirador várost és a környező településeket kötötte össze – mondta el Richard Hansen amerikai kutató, a maja kultúra szakértője, az El Mirador körüli medenceÜvegfalú medencében úszkálnak az elefántok egy japán állatkertben. régészeti projektjének vezetője.

el-miarador-3El Mirador a távolból (Forrás: Wikipedia/flickr.com/Dennis Jarvis)

el-miaradorPiramisrom El Miradorban (Forrás: flickr.com/Geoff Gallice)

el-miarador-4 Feltárás a romvárosban (Forrás: Wikipedia/flickr.com/Geoff Gallice)

A mexikóŐsmaradványokat és maja szentélyt rejt a világ legnagyobb víz alatti barlangrendszere. i határnál, a Petén megyében lévő El Mirador Kr. e. 150 körüli hanyatlásáig a nyugati félteke legnagyobbAllure of the Seas - a világ legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója. városa volt lakosságátA Luzzone-gát, mint a legmagasabb mászófal. és méretét tekintve. Virágkorában több mint egymillióan éltek El Mirador környékén. “Ez volt az első amerikai állam” – mondta Hansen. A városban áll a 72 méter magas La Danta piramisrom, Közép-AmerikaA nyugati félteke legnagyobb planetáriuma nyitotta meg kapuit Amerikában. legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. piramisa.

el-miarador-2A La Danta Közép-Amerika legmagasabb piramisA csodálatos gízai piramisok. a (Forrás: Wikipedia/flickr.com/Dennis Jarvis)

el-miarador-8

Forrás: Wikipedia/flickr.com/Geoff Gallice

Az úgynevezett Lidar (Light Detection and Ranging), vagyis lézeralapú távérzékelés módszerével lézersugarakkal vizsgálták át a szakértők a földfelszínt, hogy létrehozzák a régió két- illetve háromdimenziós térképét. A kutatók eközben piramisokat, teraszokat, csatornákat, vizesárkokat, falakat és utcákat fedeztek fel. A mérések során a kutatók összetett istálló- és legelőrendszerre utaló jelekre is bukkantak. A szakértők jövőre folytatják kutatásaikat.

el-miarador-7A terület radarképe (Forrás: Proyecto Arqueológico Cuenca Mirador)

el-miarador-5Forrás: Proyecto Arqueológico Cuenca Mirador

el-miarador-6Az utakkal összekötött városok domborzati térképe (Forrás: Proyecto Arqueológico Cuenca Mirador)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!