A világ egyik legnagyobb becsapódási kráterét fedezték fel a grönlandi jégtakaró alatt

Egy nemzetközi kutatócsoport egy gigantikus, 31 kilométer átmérőjű meteoritbecsapódási krátert fedezett fel a grönlandi jégtakaró alatt. Párizs-méretű felszínével ez a világ 25 legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. becsapódási kráterének egyike. Korábban még soha nem fedeztek fel ilyen krátert a FöldRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. kontinentális jégtakaróTöbb mint 50 rejtett tóra bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt. i alatt. A szakértők a Science Advances című szaklapban számoltak be felfedezésTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. ükről.

Forrás: NASA/John Sonntag 

Valószínűleg egy több kilométeres vasmeteorit csapódott be a helyen. Egyelőre nem tudják megállapítani az egy kilométerrel a jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. alatt fekvő kráter pontos korát – közölte Kurt Kjaer, a Koppenhágai Egyetem Természettudományi MúzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. ának kutatója.

Forrás: NASANagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. /Natural History Museum of Denmark

A becsapódásNagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. idejének pontos meghatározása döntő fontosságú lenne annak megértéséhez, milyen hatással volt az esemény a földi életre. A nagy meteoritbecsapódások hosszú távon befolyásolhatják a klímát. Mindazonáltal a kutató szerint az a körülmény, hogy a kráter jó állapotban őrződött meg, arra utal, hogy a becsapódás akkor történt, amikor már jégtakaró fedte Grönlandot, vagyis az utolsó jégkorszak vége felé, körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt.

Forrás:  Carl Toft/Natural History Museum of Denmark

A GrönlandTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. északi részén lévő Hiawatha-gleccserElolvasztja Svédország legmagasabb pontját az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg. alatt először 2015-ben találták meg a kráter körvonalait. A jégtakaró külső peremén egy hatalmas köralakú mélyedés volt, a kutatók azonban nem lehettek benne biztosak, hogy valóban egy becsapódás nyomait látják. Az Alfred Wegener Intézet (AWI) csapata repülőgéppel, nagy teljesítményű jégradarral végzett kutatása igazolta a gyanút.

Forrás: Natural History Museum of Denmark
Forrás: University of Copenhagen/Svend Funder
Forrás:  NASA/Cindy Starr

Az elmúlt két évben mintákat vettek az üledékből és a gleccser lábánál lévő kőzetben tektonikai szerkezeteket vizsgáltak a szakértők. Valószínűleg egy 66 millió évvel ezelőtt Észak-Amerikába becsapódó aszteroidaNagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. járult hozzá a dinoszauruszok kihalásKülönleges kövületeket tártak fel, melyek egy pusztító aszteroida becsapódásának nyomait őrzik. ához. A becsapódási kráter átmérője 180 kilométer lehetett.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!