A valaha megfigyelt legtávolabbi szupernehéz fekete lyukat fedezték fel

A valaha megfigyelt legtávolabbiNégy új gravitációshullám-forrást találtak - az egyik jelei 5 milliárd évvel ezelőtt indultak útnak. szupernehéz, vagyis nagyon nagy tömegű fekete lyukElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. at fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport – adta hírül a BBC. Az újonnan felfedezett fekete lyukÓriási lyukak Guatemalában a város közepén. egy galaxisCsillagrendszerek "nemrég" bekövetkezett összeütközéséből jött létre az Androméda galaxis. középpontjában falja intenzíven a körülötte keringő anyagot: csillagokat és csillagközi gázokat. A hatalmas fekete lyuk a Földtől 13 milliárd fényévnyire semmisíti meg a körülötte forgó anyagot, olyan messze, hogy a megfigyelők olyannak láthatják, amilyen az ősrobbanás után mindössze 690 millió évvel volt – írták a tudósok a Nature tudományos lap aktuális számában.

Forrás: Robin Dienel/Carnegie Institution for Science

A fekete lyuknak az univerzum születéseA világegyetem hajnaláról származó szupermasszív fekete lyukakat fedeztek fel. után igen rövid idő alatt sikerült döbbenetesen nagy méretűre, a NapHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. körülbelül 800 milliószorosára nőnie. A fekete lyukba zuhanó anyag egy rendkívül forró anyagtömeget, úgynevezett akkréciós korongot hoz létre, amely a lyuk körül kering. Az így keletkezett óriási fényű kvazárFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. , azaz csillagszerű rádióforrás általában távoli galaxisokA legrégebbi összeolvadt galaxist fedezték fel. aktív magja.

“A kvazárok a legragyogóbb, legtávolabbi égi objektumok, az univerzumÓriási hideg gázfelhőkből keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai. korai történetének megismerése szempontjából kulcsfontosságúak” – mondta el a BBC-nek Bram Venemans, a német Max Planck Kutatóintézet munkatársa. Ez a kvazár azért érdekes, mert olyan korból származik, amikor az univerzum történetének még csak 5 százalékánál tartott, ekkoriban kezdett kiemelkedni abból a szakaszból, amelyet a sötét korszakának neveznek, kicsivel később jelentek meg az első csillagokAz univerzum legkorábbi csillagainak jeleit észlelték. .

A kvazár távolságának megbecsüléséhez az úgynevezett vöröseltolódást figyelik meg, vagyis azt, hogy mennyi fény alakul át a megtett út alatt kék színűből vörössé. Az újonnan felfedezett fekete lyuk vöröseltolódása 7,54. Minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a távolság és a csillagElőször észleltek szupernóvát alig pár órával a robbanás után. ászok annál korábbi időkbe nyernek betekintést az objektum vizsgálatakor. A friss felfedezésA világ nagyobbik, ismeretlen részéhez adhat kulcsot az ötödik kölcsönhatás felfedezése. előtti távolsági rekordot egy olyan kvazár tartotta, amely az univerzum 800 millió éves korából származott.

A váratlan felfedezés a világ több obszervatóriuma által gyűjtött adatokon alapult, köztük volt a Hawaiin lévő Mauna Kea vulkánBlack Sand Beach - Hawaii fekete homokos tengerpartja. Gemini North nevű állomása és az amerikai űrkutatási hivatal (NASAVisszatért a nyolc hónapos elszigeteltségből a Mars kutatócsapata. ) infravörös csillagászati műholdja, a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer – széles láKülönleges, fekete hattyú Győrben. szögű infravörös felmérő felfedező műholdKonyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. ).

Forrás: flickr/Alan L

BBC, NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!