A valaha megfigyelt legtávolabbi szupernehéz fekete lyukat fedezték fel

A valaha megfigyelt legtávolabbi szupernehéz, vagyis nagyon nagy tömegű fekete lyukElőször észlelték Európában az Einstein által megjósolt gravitációs hullámokat. at fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport – adta hírül a BBC. Az újonnan felfedezett fekete lyukRejtélyes lyukat filmeztek le Szibériában [Videó]. egy galaxisA Nap a Tejútrendszer "kései" gyermeke. középpontjában falja intenzíven a körülötte keringő anyagot: csillagokat és csillagközi gázokat. A hatalmas fekete lyuk a Földtől 13 milliárd fényévnyire semmisíti meg a körülötte forgó anyagot, olyan messze, hogy a megfigyelők olyannak láthatják, amilyen az ősrobbanás után mindössze 690 millió évvel volt – írták a tudósok a Nature tudományos lap aktuális számában.

Forrás: Robin Dienel/Carnegie Institution for Science

A fekete lyuknak az univerzumÓriási hideg gázfelhőkből keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai. születése után igen rövid idő alatt sikerült döbbenetesen nagy méretűre, a NapA Nap a Tejútrendszer "kései" gyermeke. körülbelül 800 milliószorosára nőnie. A fekete lyukba zuhanó anyag egy rendkívül forró anyagtömeget, úgynevezett akkréciós korongot hoz létre, amely a lyuk körül kering. Az így keletkezett óriási fényű kvazárFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. , azaz csillagszerű rádióforrás általában távoli galaxisokGyorsabban nőnek a fekete lyukak. aktív magja.

“A kvazárok a legragyogóbb, legtávolabbi égi objektumok, az univerzum korai történetének megismerése szempontjából kulcsfontosságúak” – mondta el a BBC-nek Bram Venemans, a német Max Planck Kutatóintézet munkatársa. Ez a kvazár azért érdekes, mert olyan korból származik, amikor az univerzum történetének még csak 5 százalékánál tartott, ekkoriban kezdett kiemelkedni abból a szakaszból, amelyet a sötét korszakának neveznek, kicsivel később jelentek meg az első csillagok.

A kvazár távolságának megbecsüléséhez az úgynevezett vöröseltolódást figyelik meg, vagyis azt, hogy mennyi fény alakul át a megtett út alatt kék színűből vörössé. Az újonnan felfedezett fekete lyuk vöröseltolódása 7,54. Minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a távolság és a csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ászok annál korábbi időkbe nyernek betekintést az objektum vizsgálatakor. A friss felfedezésVéletlenül fedeztek fel egy eddig ismeretlen lepkefajt Izraelben. előtti távolsági rekordot egy olyan kvazár tartotta, amely az univerzum 800 millió éves korából származott.

A váratlan felfedezés a világ több obszervatóriuma által gyűjtött adatokon alapult, köztük volt a Hawaiin lévő Mauna KeaIlyen csodálatos az égbolt a Mauna Kea csúcsáról. vulkánEl Diablo - az Ördög étterme. Gemini North nevű állomása és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. ) infravörös csillagászati műholdja, a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer – széles láFöldünk csodálatos és gyönyörű helyei 1-1 fotón bemutatva. szögű infravörös felmérő felfedező műholdNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. ).

Forrás: flickr/Alan L

BBC, NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!