A Strokkur gejzír

Cimkék: , , , , ,

A Strokkur (jelentése: köpülő), IzlandA Vestmann-szigetek - Izland elbűvölő szigetvilága. on a Haukadalurben található. A Strokkur 8-10 percenként tör ki, és nagyjából 30 méter magasra lövi fel a vizet. A ma is érvényben lévő elmélet szerint (aminek alapjait 1846-ban Robert Wilhelm Bunsen fektette le) a gejzírA színes Fly gejzír. üregeinek, csatornáinak mélyén magmatikus gázokból származó hő halmozódik fel. Ez a hő hevíti a mélyben lévő vizet, melynek következtében robbanásszerű gőzfejlődés indul el.

Strokkur gejzír

Strokkur gejzír

A felfelé törekvő gőz löki ki a kürtőből a vizet, így keletkezik a gezjírenként változó magasságú vízoszlop. Fontos, hogy a repedések, hasadékok járatai kanyargósak, változó szélességűek legyenek, ugyanis ha ez a feltétel nem adott, akkor a forrásban lévő vízMég húsz Nílus kell, hogy ne legyen „vízszűkében” az emberiség kétharmada . szabályos mozgásba kezdene, cirkulálna, és ebben az esetben egyszerű hőforrás lenne. A kitörések időszakosságának az a magyarázata, hogy a víznek vissza kell térnie a repedésekbe, vagyis újra meg kell telnie a kürtőnek, illetve időre van szükség ahhoz, hogy a felszínre jutott, lehűlt víz ismét forrni kezdjen, és a gőzképződés meginduljon.

Strokkur gejzír

Strokkur gejzír

Strokkur gejzír

Strokkur gejzír

Strokkur gejzír

Strokkur gejzír

Strokkur gejzír

Strokkur gejzír

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!