A SpaceX már a jövő év végén űrturistákat küld Hold körüli útra

Már a jövő év vége felé űrturistákat küld HoldMeglepően mély, folyékony metánnal teli tavakat figyeltek meg a Szaturnusz Titán nevű holdján. körüli útra a SpaceX"A jövő, amit építünk" - beszélgetés Elon Muskal a Tesla és a SpaceX újdonságairól. amerikai magáncég. Elon Musk"A jövő, amit építünk" - beszélgetés Elon Muskal a Tesla és a SpaceX újdonságairól. , a vállalat tulajdonosa – aki egyben az elektromos autóEgy tisztább jövő: 2014-től évi 10 ezer elektromos autó jöhet és ingyenes lesz az "üzemanyag" is. kat gyártó TeslaFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. vállalat birtokosa is – hétfőn jelentette be ezt telefonos sajtókonferenciáján, nem kis meglepetést okozva. Azt mondta, hogy az újfajta, emberekA Sziget hozta újra össze a szerelmeseket. szállítására alkalmas DragonKülönleges bundája miatt nem fogadta el az anyja a szarvasgidát. űrhajó fogja megtenni a Hold körüli utat két űrturistával, akik ezért “jelentős összeget” fizettek előre. Nem fedte fel a vállalkozó kedvű űrturisták kilétét, sem azt, hogy mennyit fizettek. Csak annyit volt hajlandó róluk elárulni, hogy “nem hollywoodiak”, ők keresték meg az ötlettel a cégét, és tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen űrrepülés milyen kockázatokkal jár.

Hold utazásDragon űrhajó

A vállalat Dragon típusú teherűrhajóEmberi kolóniákat tervez a Marsra a milliárdos feltaláló. i már most is rendszeresen szállítanak rakományt a Nemzetközi ŰrállomásA Nemzetközi Űrállomás elhaladása a Hold előtt. ra (ISSA Nemzetközi Űrállomás elhaladása a Hold előtt. ), legutóbb kilenc nappal ezelőtt indult útnak az ISS-re egy ilyen űrhajó, immár tizedszer. A Dragon új, továbbfejlesztett változata először az ISS-re szállít majd rakományt a NASAFellőtték a NASA új Mars-szondáját. megbízásából, erre várhatóan még az idei évben sor kerül, majd a jövő év közepén asztronautákat is visz majd az ISS-re. Csak ezután, hat hónappal később, a jövő év vége felé következik majd a “magánmisszió”, a Hold megkerülése, illetve a visszatérés a Földre.

246Nemzetközi Űrállomás

Ez teljesen automata üzemmódban történik majd. Az űrkapszulát az egyelőre még fejlesztés alatt álló Falcon 9Videó a SpaceX űrrakétájának felrobbanásáról. típusú nehéz-hordozórakétaElindult az űrállomásra a Cygnus teherűrhajó. viszi fel az űrbe. A hordozórakétaFellőtték a SpaceX új óriás rakétáját, amely magával vitte a Tesla elektromos autóját. első tesztrepülései idén nyáron kezdődnek. Musk szerint bőven van még idő arra, hogy elvégezzék a szükséges teszteket az űrhajósok szállítására alkalmas Dragon űrkapszulával és a hordozórakétával. Musk szerint a Hold körüli útra induló Dragont ugyanabból a floridai űrközpontból, Cape Canaveralból bocsátják fel, ahonnan startoltak annak idején az Apollo-program űrmissziói.

Hold utazás

A NASA alig néhány napja, a hét végén jelentette be, hogy Donald Trump elnök arra kérte, vizsgálja meg, lehetséges-e űrhajósok részvételével megtenni már az első tesztrepülést a Hold körül a kifejlesztés alatt álló Orion amerikai űrkapszulával, amelyet minden korábbinál nagyobb teljesítményű rakétával bocsátanának fel, az eredeti tervek szerint elsőként 2018 végén, és legénység nélkül.

Hold utazás

Az Oriont és a Space Launch SystemÚj űrhajót fejleszt a NASA. (SLS) nevű óriásrakétát arra szánják, hogy a 2020-as években embert küldjenek egy aszteroidára, a 2030-as években pedig a Marsra. A SLS rakéta négyszer nagyobb, és jóval erősebb minden eddigi amerikai rakétánál. Ha a szakemberek megvalósíthatónak ítélik a korai emberes küldetést, akkor az Orion két asztronautával a fedélzetén keringene 2019 közepe táján a Hold körül nyolc-kilenc napon át, hasonlóan ahhoz, ahogy 1968-ban az Apollo-8 misszió megelőzte az egy évvel későbbi holdraszállást.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!