A sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a Föld forgásának lassulását

A sarkköri jégtakaró olvadása okozhatja a FöldHavonta fürdik a Hold a Földről érkező oxigénionok záporában. forgásának enyhe lassulását egy új kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. szerint, mely a globális felmelegedés60 billió dollárt visz el az arktiszi metán. messzire nyúló hatásait vizsgálta. A Science Advances című tudományos1700 ember halálát okozta a kameruni „robbanó tó” 1986-as kitörése. lapban közzétett tanulmány szerint a Föld forgásának műholdakkal és csillagászati módszerekkel mért szerény, ám észrevehető változása mögött álló hajtóerő az emelkedő tengerszint lehet, amelyet a globális felmelegedésHamarabb kelnek útra a költöző madarak a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt. miatt olvadó jég2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. vize táplál.

jegtakaro-3Fotó: Wikipedia

“Mivel a jégmezők magas földrajzi szélességi fokokon fekszenek, amikor olvadnak, a vízLehetséges élet az újonnan felfedezett három szuperföldön. a magasabb szélességi fokok felől az alacsonyabbak felé áramlik, és mint a műkorcsolyázó, aki a karját fölemeli, úgy lassítja a Föld forgási sebességét a víz változó eloszlása” – magyarázta a Harvard Egyetem geofizikusa, Jerry Mitrovica. Az olvadó jég és víz mozgása emellett a Föld tengelyének, vagyis az Északi-sarknak az enyhe elmozdulásával is jár, a jelenséget pólusvándorlásnak nevezik a tudósok. “Képzeljük el, hogy egy műkorcsolyázó nem nyújtja ki egyenesen a karjait, hanem az egyiket egy bizonyos szöget bezárva emeli fel, a másikat pedig egy másik szöget bezárva. A műkorcsolyázó elkezd előre-hátra tántorogni. Ugyanez történik a pólusmozgáskor is” – hangsúlyozta a tudós.

foldFotó: Wikipedia

A kutatók megvizsgálták a bolygó forgásának változásait és forgástengelyének elmozdulásait annak fényében, hogy miként emelkedett a 20. században a tengerek vízszintje a globális felmelegedés miatt. Jerry Mitrovica szerint a jégmezők olvadása és a tengerszint ebből fakadó emelkedése miatt a forgástengely, vagyis a földrajzi északi-sarkpont helye évente kevesebb mint egy centiméterrel vándorolt arrébb. A forgási sebesség csökkenésével járó olvadásSzakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket. a 20. században mintegy egy ezredmásodperccel hosszabbította meg a napokat. Noha ezek kisebb hatások, mégis újabb bizonyítékát adják az ember által előidézett klímaváltozásHatalmas esőzések pusztítanak Peruban. mélyreható következményeinek – mondta el a kutató. Hozzátette: ha az előrejelzéseknek megfelelően a sarkköri jégtakaró a 21. században növekvő iramban olvad tovább, a Föld forgásának lassulására gyakorolt hatása is nagyobb lehet.

jegtakaroFotó: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!