A sarki fény rejtélye

A sarki fényt, más néven északi fényt évszázadok óta csodálja az ember. Megdöbbentő, hogy még a XXI. században is milyen kevés a mögötte húzódó tudományos magyarázat.

A FöldVideón a távolodó Föld a Messenger űrszonda kameráin keresztül. északi (aurora borealisNem a képzelet szüleménye az északi fény hangja. ) és déli (aurora australisCsodálatos színekben pompázott a sarki fény Ausztrália felett. ) sarkánál megfigyelhető időCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. leges és különleges fényjelenségRejtélyes fényjelenség Oroszország felett. leginkább késő ősztől kora tavaszig látható. Magyarországról általában nem figyelhető meg.

Sarki fény

A sarki fényFantasztikus légköri jelenségek egyetlen látványos videóba sűrítve. megfigyelése valóságos turista üzletet hozott létre. Minden télen emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. ezrei kelnek útra, hogy megcsodálhassák ezt az égi tüneményt. Erre szakosodott utazási irodák működnek Skandináviában és Alaszkában egyaránt. Még sétarepüléseket is szerveznek, amelyeken fentről, a felhőKelvin-Helmholtz felhő - ritka meteorológiai látványosság. k felett próbálják a jelenséget megnézni.

Sarki fény
Évszázadok óta elbűvöli az embereket e kiszámíthatatlan, nehezen megmagyarázható fényjelenség. Már 30.000 éves barlangrajzokon is feltűnik Franciaországban. Arisztotelész „ugró kecskének” nevezte el. Galilei észak hajnalának írta le. A középkori európai ember úgy hitte, hogy ezek a fények éhínséget vagy háborút jeleznek. Az őslakos amerikaiak pedig égben táncoló isteneknek hitték őket.

Manapság nemcsak a turisták fantáziáját (és pénztárcáját) mozgatja meg a sarki fény, hanem elkötelezett csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. ászat iránt rajongók és fényképA nap képe - a gyönyörű sarki fény az űrből nézve. észek kelnek útra saját gépükön, hogy a turisták elől elkergessék a fényt. Még az csillagászok is bevallják, hogy a jelenségnek kétségtelenül van egy misztikusA dogon nép misztikus világa. vonala.

Sarki fény

Először egy halvány fehér csík tűnik fel az égen a távolban, amely a Tejútra emlékeztet, majd a fény lassan megváltoztatja színét és formáját, lassan az egész égbolt felületén. Akár – 22 fokos hidegben, Gyönyörű felvételen Finnország hóval borított tája. ban az Északi-sarkkörtől északra, sok kilométerre az utolsó lakott településtől. Az égbolt csodálatos tisztasága a fényszennyezés teljes hiányának köszönhető.

Sarki fény

A XX. század fordulóján egy norvég fizikus, Kristian Birkeland írta le, hogy a sarki fény esetében a fényjelenség egybeesik a napfoltokkal, az égitest felületén található sötétebb, hidegebb részek erős mágneses tevékenységével. A tudós szerint az atmoszféra felső részében található gázokon áthaladó áramlatok okozzák a fényjelenséget. Ma ehhez hasonlóan a neonfény showk működnek. Sarki fény akkor jön létre, ha a Napból érkező töltött részecskék kapcsolatba lépnek a Föld mágneses mezőMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. jével. Mai tudásunk a sarki fényről a NapTíz éve nem volt ekkora napkitörés. működésével kapcsolatos. A naptevékenységTíz éve nem volt ekkora napkitörés. 11-éves ciklusokon megy keresztül. Legaktívabb, ha több napfolt van jelent, több energiát és forró ionizált gázokat bocsát ki, amit a tudósok napszélnek neveztek el. Elvileg ilyenkor nagyobb és fényesebb lenne a fényjelenség, de ez a gyakorlatban még nem bizonyított.

Sarki fény

Jelenleg a ciklus csúcsához közeledünk, amikor a sarki fény várhatóan az időszakon belül a legfényesebb lesz a NASAAz űrtoll legendája. előrejelzése szerint. Ezt az előrejelzést más tudósok kétkedve fogadták. A sarkkörön túl az északi fényt okozó napszelet jelenleg tudósok vizsgálják abból a szempontból, hogy kiderítsék, miért zavarja meg a műholdas navigációs rendszereket.

Forrás:www.bbc.co.uk


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!