A népszerűség nagy átok a veszélyeztetett állatok számára

A népszerűség nagy átok bizonyos állatok, például az oroszlánok, elefántokA vadorzók miatt éjszaka aktívabbak az afrikai elefántok. és tigrisek számára, amelyek gyakran szerepelnek reklámokban vagy egy-egy márka arcaként és logóján, és így az emberekSzívmelengető videó - így reagáltak az emberek, amikor szépnek nevezték őket. hajlamosak azt hinni, hogy sok él belőlük a vadonban és nem tartoznak a veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. fajok közé – írták a kutatók a PLOS Biology című folyóCsikóhalak telepedtek meg a Temzében. iratban publikált tanulmányukban.

Forrás: Flickr/Benh LIEU SONG

A kutatást vezető Franck Courchamp és csapata felmérést végzett a nagyközönség körében annak kiderítésére, hogy mely vadon élő állatokat tartják karizmatikusnak az emberek. A kutatók azt is megnézték, hogy milyen állatok szerepelnek leggyakrabban az állatkertek honlapján, valamint a Disney és a Pixar animációs filmjeinek borítóin – írta a BBC. Az eredmények szerint a tíz legkarizmatikusabbnak tartott állat a tigrisNaponta egy ember hal meg tigris- vagy elefánttámadás következtében Indiában. , az oroszlánLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. , az elefántMásfél ezerrel több mozambiki vadőrre lenne szükség az egyre agresszívabb orvvadászok miatt. , a zsiráfValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. , a leopárd, a pandaNagy odaadással gondozza anyja az első francia pandabébit. , a gepárdLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. , a jegesmedveSzívszorító felvétel: a kamera előtt halt éhen a jegesmedve. , a farkasVisszatérhetett a farkas a Börzsönybe. és a gorillaElpusztult a világ egyik legöregebb gorillája. .

Forrás: Wikimedia Commons/U.S. Fish and Wildlife Service

Egy önkéntesekből álló csapat Franciaországban egy héten át dokumentálta, hogy hányszor találkozik ennek a tíz állatnak a virtuális másaival. Az önkéntesek naponta átlagosan 4,4 oroszlánnal futottak össze logókon, rajzfilmekben, magazinokban és egyéb felületeken, ami azt jelenti, hogy az emberek valószínűleg kétszer-háromszor több “virtuális” oroszlánnal találkoznak évente, mint amennyi valójában él Nyugat-Afrikában. Courchamp szerint ennek jelentős tudat alatti hatása lehet, noha erre egyelőre nincsen közvetlen bizonyíték. “Úgy gondolom, hogy mivel az emberek az életük minden napján látnak zsiráfokat és oroszlánokat, öntudatlanul is azt hiszik, hogy sok él belőlük” – mondta a szakember.

Forrás: flickr/David Dennis

Annak ellenére, hogy a médiában ekkora súllyal jelennek meg, a tízes listán szereplő állatok közül kilenc sebezhetőként, veszélyeztetettként vagy súlyosan veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján. Amikor a kutatók arról kérdezték a résztvevőket, hogy szerintük egyes állatok veszélyeztetettek-e, igencsak meglepő eredményt kaptak. A válaszadók majdnem fele például még csak fenyegetettnek sem gondolta a súlyosan veszélyeztetett gorillát.

Forrás: fiverlocker/flickr 

Sarah Durant biológus szerint ugyanakkor más tényezők is befolyásolhatják, hogy az emberek mit gondolnak egy faj természetvédelmi besorolásáról, és hogy milyen mértékben vállalnak szerepet a természetvédelmi erőfeszítésekben.”Azt gondolom, hogy nagyon sok ember érezheti gyakran nyomasztónak mindezt, mert a problémák hatalmasak” – tette hozzá a londoni Zoológiai Társaság tagja. Courchamp szerint hatékony megoldás lehet például, ha a természetvédelmi erőfeszítéseket a sebezhető vagy veszélyeztetett állatokA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. képeinek reklám vagy más célú felhasználásából eredő pénzekkel támogatnák. Mint elmondta: “a Lacoste például nemrég olyan kampányt csinált, amelyben veszélyeztetett állatok sziluettjeivel helyettesítette a logóját”.

Forrás:  Wikimedia Commons/Tuxyso
Forrás: Wikimedia Commons/Chi King (GIANT PANDA/WOLONG/SICHUAN/CHINA)

A tízes listán szereplő néhány állat esetében nagyon szorít az idő. Ökológusok előrejelzései szerint fenntartható természetvédelmi erőfeszítések híján az elefántok egy évszázadon belül kipusztulhatnak a vadonban. A gepárdok száma pedig akár 70 százalékkal is csökkenthet, miközben az állatok már most az eredeti élőhelyük mindössze 9 százalékára szorultak vissza Afrikában.

Forrás: Wikimedia Commons/Malene Thyssen


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!